Studenten zoeken gezelligheid
Rechtenstudente Sanne Scheffers roemt net als vele andere ondervraagden de goede sfeer in De Beurs: “Er komen veel bekenden, het is er gemoedelijk en ze draaien altijd goede muziek. Dat maakt het leuk.” Studentencafé ’t Neutje staat op de tweede plaats, ’t Pakhuis op drie, café ’t Pandje op vier en studentencafé De Zotte op vijf.
De voorwaarden waaraan een ultieme studentenkroeg moet voldoen varieren. ‘Het is gezellig en goedkoop’ (’t Neutje). ‘Er komen veel studenten’ (’t Pakhuis). ‘Leuk personeel, rustig en gezellig’ (’t Pandje). ‘Die is tot laat open’ (De Zotte). Andere kroegen die in dit kader werden genoemd, zijn De Luifel, De Put, De Kneus, café Meander, Dikke Dries, Filemon, café België, café Rex, Florin, De Leugen, Storm, Jan de Winter, Hemingway, Florin, Havana, De Bacchant, Hofman, de Winkel van Sinkel, Stairway to Heaven en Eigen Schuld.
Veel, heel veel diversiteit dus. Niet erg verwonderlijk, als je bedenkt dat de Domstad meer dan 200 kroegen heeft. Ongeveer eenderde van de studenten zegt dan ook niet te kunnen kiezen: “Er is zo veel te doen en er zijn zo veel leuke cafeetjes in Utrecht”, zegt psychologiestudent Anne Mets. “Ik kan niet echt één ultieme studentenkroeg aangeven. Elk café heeft wel iets.”
Opmerkelijk is dat niet alle studenten de titel ‘ultieme studentenkroeg’ een positieve benaming vinden. Een tiental ondervraagden maakt dit duidelijk door bij zijn antwoord als toevoeging ‘dit is niet positief bedoeld’ te schrijven. Andere studenten lichten hun keuze toe met subtiele opmerkingen als: ‘Hier komen veel corpsballen’, ‘infantiele muziek’, ‘hoog kraagjesgehalte’ en ‘veel brallende lullo’s’. Geografiestudente Jikke Balkema geeft als antwoord: “De Beurs ofzo? Maar daar kom ik dus nooit.”
Monique Bramer, bedrijfsleider van De Beurs, is niet verbaasd over de verdeeldheid onder de studenten: “Zo veel studenten, zo veel meningen.” Ze is blij verrast dat haar werkplek tot ultieme studentenkroeg is gekozen. “Toen wij zeven jaar geleden begonnen, was dit de eerste échte studententent in Utrecht. Die naam zijn we nooit kwijtgeraakt.” De uitspanning richt zich ook speciaal op studenten, door middel van de muziek en het Beursspel: zodra de bel luidt kunnen de gasten op biertjes bieden en op die manier zelf de prijs van het gerstenat vaststellen.
Hoewel ’t Neutje zulke spelletjes niet kent, is het daar toch ook altijd druk met studenten. “Overdag komen ze voor een stokbroodje en een cappuccino om iets te bespreken met een werkgroep of een club vrienden”, vertelt Jeroen Peek, barman in ’t Neutje. “En ‘s avonds drinken ze lekker een biertje.” De kracht van het café zit in de gezellige sfeer en in de goede locatie aan de Neude, denkt Peek. “Ze lopen hier gemakkelijk naar binnen. Studenten houden van knus, gezellig en toegankelijk. ’t Neutje is gewoon een echte bruine kroeg.”
Mede dankzij het grote aantal knusse kroegen als ’t Neutje wordt het uitgaansleven in Utrecht door meer dan de helft van de ondervraagde studenten omschreven als 'niet trendy'. Conservatief, weinig vernieuwend, niet trendsettend’ is wat het gros van de ondervraagden van het uitgaansleven vindt. Een probleem vinden de meesten dit niet: “We zitten in een studentenstad”, legt economiestudente Annette Heerema uit. “Hier zit je gezellig in de kroeg. Gezelligheid is anders dan trendy. Trendy uitgaan doe je niet in een studentenstad.”
Volgens economiestudent Jochem Schalwijk is hip uitgaan voor studenten geen issue, want hip is duur: “Trendy stappen is leeftijdsgebonden. Het is meer iets voor yuppen. Studenten hebben dat geld niet.” Ook studente biomedische wetenschappen Angela Bikker denkt dat ‘hip uitgaan’ niet voor studenten is weggelegd: “Het Utrechtse nachtleven heeft een goede sfeer, maar is gericht op studenten. En die associeer ik niet met hip. Van mij hoeft dat ook niet. Gezelligheid is belangrijker.”
En het is gezelligheid troef, op een doordeweekse avond in de Utrechtse kroegen. De Beurs is volgepakt met groepjes studenten die genieten van elkaar, de top-40 muziek en de bijna tropische temperatuur. Terwijl op de dansvloer voorzichtig de eerste pasjes worden gezet, weet geneeskundestudent Rinke Oostvogels duidelijk te maken dat ze het hier prima naar haar zin heeft. "Er komen in De Beurs altijd veel bekenden, daarom is het hier zo leuk.”
Net zo leuk, maar iets minder benauwd, is het een paar deuren verdero in café ’t Neutje. Hier geen dansend publiek, maar wel veel studenten die aan hun tafeltjes zitten of aan de bar hangen. “Het is hier gewoon relaxt”, aldus een licht beschonken student. “En er zijn hier geen ballen.” Die ballen zitten volgens hem wel in ’t Pakhuis aan het Janskerkhof. Inderdaad is het gehalte geruite bloesjes hier hoger dan in ’t Neutje, maar misschien is dat toeval? De stemming zit er in elk geval goed in: het bier vloeit rijkelijk en er wordt luidkeels meegezongen met Frans Bauer.
Naarmate het later in de nacht wordt, zakken steeds meer studenten af naar ’t Pandje en De Zotte in de Nobelstraat. “Die zijn altijd tot laat open”, legt Josien Braas, student Cognitieve Kunstmatige Intelligentie uit. Voor veel studenten blijken de late sluitingstijden de enige reden om in ’t Pandje dan wel De Zotte te komen: “Het is hier niet superleuk of zo”, zegt een filosofiestudent. “Maar wat moet je anders als alles dicht is? Het is ook wel gezellig, hoor.” En is dat niet waar het om draait tijdens het uitgaan? Gezelligheid, goedkoop bier en aardig personeel? “Precies, dat bedoel ik!”
Fleur Baxmeier
Eén, vier of tien keer op stap
Iedere student zijn eigen stapritme. Zit de één wekelijks in de kroeg, de ander ziet de bar eens per maand.
De feestloper
Derdejaars sociale geografie Nadine Onrust (20) gaat zo’n tien keer per maand stappen. Uitgaan valt momenteel vooral in de categorie representatie, want zij is dit jaar secretaris bij studievereniging V.U.G.S. “Je wordt als bestuur de hele tijd uitgenodigd door andere verenigingen voor borrels en studentenfeesten. Dat is niet tien keer doorzakken hoor, want ik moet de volgende dag meestal weer gewoon vroeg op.”
Ze gaat het liefst naar een studentenfeest. “Op die feesten is het bier goedkoop. Kost vaak maar een euro. Bij Unitas zelfs maar 85 eurocent. Ik ga eigenlijk alleen naar studentenfeesten. Je kent er veel mensen en er is nooit mot. Voorbeeld van een goed feest, was die bij Helix. Daar heeft V.U.G.S. de meterrace dik gewonnen door de meeste meters bier achterover te slaan.
Het is moeilijk in te schatten hoeveel je drinkt per avond. Soms drink ik tien biertjes op een avond. In elk geval stop ik op tijd. Bovenal kan ik redelijk wat hebben. Omdat je niet elke avond veel kunt drinken, drink ik cola om nuchter te blijven.“
Ze gebruikt geen drugs, maar een experiment....“Een vriendin had 'herbal' geslikt. Daar kreeg ze meer energie van. Het klonk wel gezond. Misschien moet ik het ook eens proberen, maar uiteindelijk ga ik vast niet naar die winkel toe om het te kopen."
Drinken en roken. Wat mag het kosten? "Poeh, dat verschilt per avond. Ook dat is heel lastig in te schatten. Ik besteed, denk ik, zo’n 200 euro per maand aan uitgaan. Mijn huur is 215 euro. Basisbeurs heb ik dit jaar niet, omdat ik een bestuursbeurs heb van 300 euro per maand. Daarnaast heb ik nog een baantje van vier uur per week en soms springen mijn ouders bij."
De spellenman
Hij gaat hooguit één keer per maand uit, en dan vind je hem meestal in 't Pandje omdat zijn studievereniging Drift daar dan borrelt. Of hij bezoekt een kroeg met leden van schaatsclub Softijs. Tweedejaars fysische geografie Menno Nijhuis (20) is geen uitgaansbeest. “Soms zijn de borrels van de twee verenigingen toevallig op een avond. Dan is het extra gezellig. Die borrels zijn hartstikke leuk, maar het trekt me niet zo om er vaker heen te gaan.”
Menno heeft heus wel meer cafés gezien. "Ik ben met de UIT-dagen tien kroegen langs geweest. Vlak voor die tijd ben ik met een neef die hier al woonde de stad door geweest. Af en toe kom ik ook nog in de Vingerhoed.” Zijn fysische geografen wellicht niet zo staplustig? “Veel van mijn studiegenoten gaan nauwelijks meer uit dan ik. Bij Drift, waar ik in de jaarboekcommissie zit, zitten er wel een paar die vaker uitgaan. Ik heb genoeg andere dingen te doen. Onlangs had ik een Kolonisten-van-Catanavond. Dat was leuk. Ik heb vaker een spellenavond."
Menno noemt zichzelf volledig sober. “Ik hou niet van bier. Toen ik ging studeren, dacht ik: ‘laat ik ook maar bier proberen’. Dat heb ik vervolgens een jaar lang gedaan, maar ik ben het niet lekker gaan vinden. Verder is er niets wat ik lekker vind om tien keer achter elkaar te drinken. Wijn vind ik af en toe lekker en cider. Roken heb ik nooit gedaan.”
Zijn drankrekening is lager dan 20 euro per maand. Is niet-uitgaan een bezuinigingsmaatregel? “Dat speelt misschien wel mee. Mijn ouders betalen mijn kamer en het collegegeld. De rest doe ik van mijn studiebeurs van 220 euro. En die gaat op.”
De danser
Leontien Korteweg (22) noemt zichzelf dansverslaafd, maar een avondje stappen is pas geslaagd als ze heeft kunnen bijkletsen met haar vrienden. Dat doet de vierdejaars studente ontwikkelingspsychologie het liefst in Tivoli. "Soms ga ik een week niet naar de stad, maar ga ik een andere week twee of drie keer. Het uitgaan is in de loop der jaren wel minder geworden. Dat komt vooral door mijn leuke huis op de IBB. Daar ontstaan vaak spontane feestjes, waar er op de banken wordt gedanst.”
Tijdens een avondje uit rookt Leontien zo'n tien sigaretten en drinkt ze vooral wijn. "Maar soms ook bier en sterke drank. Ik kom wel op zo’n tien consumpties per avond. Of ik daar aangeschoten van word, hangt af of het aanslaat. Met alcohol op word ik behoorlijk praatlustig. Ook zal ik rustig een dansshow geven. Dan maakt het mij niet uit om op de grond rond te draaien. Ik kan helemaal losgaan.”
Grenzeloos is ze niet. “Ik ben eens zo dronken geweest dat ik niet meer rechtop kon staan, maar je leert je grenzen kennen. Dat is met drugs ook. Ik blow af en toe, maar alleen thuis, omdat ik het in combinatie met drinken en uitgaan niet fijn vind. Wiet roken is vooral lekker ter ontspanning vóór het slapen. Ik doe geen echte drugs, want ik wil aanspreekbaar blijven. Heel af en toe neem ik Ephedra, een natuurlijke pepper, om een nacht door te halen.”
Vrienden mogen wat kosten. “Per avond geef ik zo'n dertig euro uit. Als ik het geld niet heb, drink ik thuis meer of ga ik niet uit. Toevallig heb ik sinds een half jaar een goedbetaald bijbaantje. In een weekend verdien ik 250 euro. Ik heb ook een basisbeurs. Het meeste geld geef ik uit aan leuke dingen doen met vrienden.”
CN
Het V-gevoel van Maartje en Rommert
Maartje Vermeulen (23) is tweedejaars rechten en geschiedenis.
Sinds anderhalf jaar is ze zich meer bewust van haar eigen kwetsbaarheid en voelt ze zich minder vrij. Dat is het gevolg van haar reiservaringen. "Ik ben in Guatemala geweest en daar heb ik geleerd alert te zijn. Datzelfde gevoel, die innerlijke angst, heb ik sindsdien af en toe in Utrecht. Bijvoorbeeld als ik op een niet-uitgaansavond een tijdlang door een zwerver achtervolgd wordt. Op uitgaansavonden vind ik Utrecht heel veilig, maar als je een keer op maandag laat over straat gaat is de stad echt stil en verlaten." Met de fiets voelt ze zich doorgaans heel veilig, maar ook dan let ze goed op en trapt hard door. “Als ik me niet veilig voel, ga ik een liedje zingen of ik steek een sigaret op.”
Rommert de Bruijn (26), achtstejaar Cognitieve Kunstmatige Intelligente, loopt nu makkelijker rond dan toen hij hier zeven jaar geleden kwam wonen. "Eerst schrik je nog van een dealende junk, maar als je merkt dat hij je met rust laat, is er niks aan de hand." Verder luidt zijn devies: 'als je niet op zoek bent naar rottigheid, kun je hier gewoon je gang gaan'. En als hij eens in hachelijke situatie verzeild raakt, zet hij zijn eergevoel opzij en voorkomt zo ruzies. Verder gaat hij eventuele problemen uit de weg door bepaalde horecalokaties links te laten liggen. Zo gaat hij niet naar Bad Boyz, omdat hij niet weet wat hij daar binnen kan verwachten. Tot slot: wie zijn veiligheid garandeert, kan rekenen op zijn waardering. "Ik geef zelden fooien, maar wel aan portieren, als teken van appreciatie."
CN
De politie
De politie mag in haar handen knijpen, want het gros - bijna zestig procent- vindt dat in Utrecht voldoende wordt gedaan aan preventie. Denk hierbij aan het cameratoezicht en het blauw op straat. Wie niets merkt van enige preventie is 27 procent van de ondervraagden. Ook is menig student kritisch over de politie-activiteiten. Wat zegt het blauw?
•Wat is de preventieve werking van cameratoezicht?
"Het hele idee van het inzetten van camera's is om de burger zich veiliger te laten voelen. Er wordt meegekeken bij de activiteiten op straat en alle gebeurtenissen worden geregistreerd. Hierdoor kan ook sneller actie ondernomen worden als er zich onregelmatigheden voordoen. Bovendien worden de gezichten van daders en verdachten op band gezet, waardoor een goede getuigenoproep geplaatst kan worden. Ook is de aanwezigheid van camera's voor criminelen een reden om niet tot criminele activiteiten over te gaan. De resultaten van het cameratoezicht tot nu toe zijn nog niet in beeld gebracht.
•Veel studenten kunnen zich niet voorstellen dat er continu iemand naar die beelden zit te kijken? Is dat toch echt zo?
"Ja, op Paardeveld wordt door politiepersoneel op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond de camerabeelden live bekeken. Als er iets gebeurt, wordt direct contact opgenomen met de meldkamer en wordt de politie ingeschakeld. De beelden van de andere dagen worden getaped en bij geval van aangifte terugbekeken om te kijken of de dader er op staat."
•Studenten zien na sluitingstijd weinig politie, hoe kan dat?
"Zo kan het misschien in de perceptie van de student overkomen, maar de inzet van de politie is qua aantal de hele avond en nacht dezelfde."
•Hoeveel agenten worden er tijdens de uitgaansavonden ingezet?
"Op de uitgaansavonden worden genoeg agenten ingezet om de openbare orde te handhaven."
•Genoeg?
"Deze aantallen verschillen per dienst, maar helaas geven wij hierover geen informatie."
•Waar maken studenten zich eigenlijk het meest schuldig aan tijdens het uitgaan
"Openbare dronkenschap en geluidsoverlast op straat."
CN
Veilig stappen
Studenten voelen zich veilig op straat tijdens het uitgaan. Dat zegt bijna zestig procent van de 200 ondervraagden. Een percentage van 37is op zijn hoede. Nog geen procent voelt zich onveilig. In de horecagelegenheden noemt 71 procent zich zelfs veilig en zeventien procent is altijd alert. Niemand kruiste het vakje 'onveiligheid' aan
Uit de steekproef blijkt dat 65 procent van de studenten nooit slachtoffer van enige vorm van criminaliteit is geweest. De anderen hebben voornamelijk te maken gehad met fietsendieven. Bijna een kwart van de studenten heeft hier ervaring mee. Eén student is ooit beroofd, drie zijn aangerand en van zeven studenten is een portemonnee gestolen. In de categorie 'anders, namelijk:' reppen veertien studenten van vechtpartijen en lastiggevallen worden. Het percentage dat ooit getuige is geweest van enige vorm van criminaliteit ligt weer hoger: 54 procent. Met name opstootjes, slaande ruzies en geweld op straat worden veel genoemd. Ook het jatten van fietsen wordt regelmatig gade geslagen.
Supervet dansen
Wat is je favoriete uitgaansplek in Utrecht? Voor de meeste ondervraagden is dat Tivoli, op de voet gevolgd door The Jam. Verliezer is de Woolloomooloo. "Hier begrijp ik niets van."
Met twintig procent van de stemmen komt Tivoli als grote winnaar uit de bus. “Supervet”, roept Lieke Timmermans, die over de public relations van het uitgaanscentrum gaat. Wanneer ze de rest van het kantoor deelgenoot maakt van het goede nieuws, gaat er een luid gejuich op. “Studenten zijn onze belangrijkste doelgroep, dus we zijn erg blij met deze uitslag. We doen altijd ons best om bands te programmeren die studenten leuk vinden. Ook Pop-o-Matic, op de donderdagavond, is speciaal gericht op studenten. We doen er dus alles aan om het hen naar de zin te maken!”
Met zeventien procent van de stemmen belandt The Jam net onder Tivoli op de tweede plaats. Niet slecht voor een disco die pas twee jaar bestaat: “Ik ben hier erg blij mee”, zegt manager Sammy Gergin. “Het is een heel goed teken. We zijn het laatste jaar veel met studenten bezig geweest. Ik denk dat The Jam op dit moment de enige echte studentendiscotheek in Utrecht is. De Woo en Tivoli richten zich toch op een bepaald type student. In The Jam kan iedereen terecht. Verder draaien bij ons bekende dj’s als Jeroen Post. Dat vinden studenten leuk.”
Tot slot de plek waar Utrechtse studenten zich liever níet vertonen. Met 21 procent van de stemmen is de Woolloomooloo, beter bekend als ‘de Woo’, door de ondervraagde studenten verkozen tot slechtste uitgaansplek. “Hier begrijp ik echt niets van”, zegt Roderick Reimers, bestuurslid van de Woolloomooloo. “Deze uitslag verbaast me zeer. Het zit hier elke avond helemaal vol.” Maar voornamelijk met corpsleden, toch? “Nee hoor, het publiek van de Woo is juist heel gemêleerd. We brengen ons zelf ook naar buiten als een kroeg voor alle studenten uit heel Nederland. En dat zijn we dus ook. Het is hier gewoon leuk en gezellig.”
Fleur Baxmeier