Studentenhuizen en hun namen
'Drank is eerder op dan je lief is' of simpelweg 'DeDuif'. Tal van studentenhuizen hebben een naam, die meer of mindervaak gebruikt wordt. "Chateau Harko? Daar weet ik helemaal nietsvan."
Het Utrechtse telefoonboek puilt uit van de studenthuizen. Oppapier zijn het ruim dertig kolommen. Als je in de digitale versiezoekt op trefwoord 'studentenhuis', verschijnt er zelfs geen enkeltelefoonnummer op het beeldscherm. Teveel vermeldingen. Vanuitpraktisch oogpunt is het dus best verstandig om je studentenhuiseen naam te geven.
Sommige studentenhuizen verwerken heel simpel de straatnaam inde naam van hun huis. Zoals studentenhuis 'De Duif' in nietmoeilijk te raden de Duifstraat. Het huis is evenmin moeilijk tevinden. Op een groot houten bord op de gevel is een witte duifgeschilderd. 'Dat bord hebben we geloof ik ooit van buurtbewonersgekregen', kan een bewoner zich vaag herinneren. Vogels doen hetsowieso goed: in de Merelstraat staat studentenhuis 'Het Mereltje',In de Koekoekstraat staat 'cuckoo's nest'. Er is een 'Canard', een'Birdy' en een 'Aarendsoog'.
Andere studenten zijn wat creatiever met de straatnaam aan deslag gegaan. Erik Kuiper is een van de drie bewoners vanstudentenhuis 'De bananenboot'. Met boten of bananen heeft die naamniets te maken. "Het is een keer tijdens een feestje verzonnen",legt Kuipers uit. "Als je een beetje drank op hebt en je heel snelachter elkaar 'Menadostraat', kom je vanzelf op bananenboot.Probeer het maar." Kuipers huisgenoten en vrienden gebruiken denaam regelmatig. Kuipers: "Dan zijn we 'in de bananenboot'."Toegegeven, 'studeren in de bananenboot', klinkt een stukspannender dan gewoon 'thuis'.
Lang niet alle namen van studentenhuizen zijn zomaar lollig."Een paar jaar geleden hadden we een hele lieve huiskat die werdplatgereden", vertelt Bastiaan Spil. Sindsdien noemen hij en zijnzeven huisgenoten hun studentenhuis 'Huize Boyo'. Ook de huiskatvan Paula Veldhuizen leeft voort in de naam van haar studentenhuis.Sinds 'Sjakie' na drie jaar op mysterieuze wijze verdween, heetzijn vroegere thuishaven 'Sjakies Place'. Echt gebruikt wordt diehuisnaam overigens niet meer. "Alleen nog voor detelefoonrekening", aldus Veldhuizen. Dan werd schildpad 'Woppel'actiever herdacht. De bewoonsters van 'Huize Woppel noemden elkaar'Woppeltjes' en hadden er zelfs petjes en shirtjes van.
Kakkernat
Niet alleen overleden dieren worden in de namen vanstudentenhuizen herdacht. Tot ongeveer vijftien jaar geledenbewoonde huisbaas Frits Kervel zelf een deel van een studentenhuis."Nadat hij op hoge leeftijd overleed, is het 'Huize Kervel' gaanheten", vertelt bewoner Martijn de Koning. De Koning en zijn viermannelijke huisgenoten nemen zelfs de telefoon op met 'HuizeKervel'. In plaats van over 'thuis', spreken de studenten van 'opde Kervel'. De term is zo ingebakken, dat het studentenhuis nieteens een huisnummer op de gevel heeft staan. Er hangt simpelweg eenbordje met 'Huize kervel'. De postbode weet het studentenhuis primate vinden. "Het leeft wel", zegt De Koning over de huisnaam. En zoleeft meneer Kervel een beetje voort.
Studentenhuis 'Chez Koos' komt van een minder welgesteldenaamgever. "Vroeger was dit een kraakpand", weet bewoner EelkeBruinzeel. "Een van hen heette Koos. Dat stond vroeger groot op debuitenmuur gespoten." Buurtbewoners weten volgens Bruinzeel nogsteeds precies wat je bedoelt wanneer je 'Chez Koos' noemt. Ook denaam van medewerker van de woningbouwvereniging is vereeuwigd ineen studentenhuis. "Dat was meneer K. Annernat", lacht VolkerVeenkamp. "Degene die ons heeft aangemeld bij het telefoonboekheeft daar 'Kakkernat' van gemaakt. Dat hebben we maar zogelaten."
Soms blijken namen een minder vreemde ontstaansgeschiedenis tehebben dan je op het eerste gezicht denkt. 'Pulles en Co'bijvoorbeeld. "Het is heel simpel", legt de oudste bewoner JeroenPulles uit. "Ik ben Pulles dus de rest werd co. Ik moest ietsinvullen voor het telefoonboek." Ook de verklaring voor de naam vanstudentenhuis Relax is niet zo ingewikkeld. Bewoner Joost Bronverzon de naam ongeveer twee jaar geleden. "Ik woonde hier met eenvriend. En we vonden het wel een relaxt huis."
Het verhaal achter studentenhuis 'Sela' is interessanter. "Datis een heel moeilijk verhaal", begint bewoner Herco van der Wilt."Zelfs de geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat hetbetekent." Het Hebreeuwse woord 'sela' staat schijnbaar willekeurigtussen oude teksten van psalmen. Volgens student theologie Van derWilt geeft het een soort van rust aan, een onderbreking in deliederen. "Dat is de meest gangbare opvatting."
Psalm 89
"Het idee om het huis zo te noemen komt eigenlijk van dehuisbaas", vertelt Van der Wilt. In 'Sela' wonen allemaaltheologiestudenten. Van der Wilt: "Ons huisnummer is 89bis, dusleek het hem leuk om het naar psalm 89 te noemen. Daar komt hetwoord 'Sela' een paar keer in voor." Volgens Van der Wilt is denaam onder theologiestudenten wel bekend. "Als je zegt dat je naarSela gaat weten de meesten wel wat je bedoelt."
Datzelfde geldt voor studentenhuis 'Toute Passe'. "Ik geloof datons huis al 24 jaar zo heet", vertelt Marion van den Berg, een vande twaalf bewoners. "Ik vermoed dat het te maken heeft met hetstudentenleven, ook dat gaat immers voorbij." Onderling gebruikende studenten de naam vrij veel. "Wij zijn de studenten uit TP." Ookbij dit studentenhuis hangt aan de zijkant van de gevel een heusnaambordje.
Maar sommige studenten hebben geen flauw idee waar de naam vanhun huis vandaan komt. "'Chateau Harko?' Daar weet ik helemaalniets van", zegt een bewoonster verbaasd. "Het ziet niet bepaalduit als een chateau ofzo." Ook Luuk van Gerven heeft geen ideewaarom zijn studentenhuis als 'Pigs in Space' in het telefoonboekstaat. "Is dat zo?", vraagt hij. "Misschien dat eerdere huisgenotendat verzonnen hebben. Wij noemen ons huis eigenlijk altijd 'Decamping'. Omdat iedereen er nooit is. Maar echt officieel is datniet."
De bedenkers van de meest brakke namen van studentenhuizenhebben hun motivatie voor de naamkeuze waarschijnlijk niet zo langkunnen doorvertellen. Elle van Beckhoven woont in studentenhuis 'Inden verdorven geest'. "Ik hoorde pas dat het zo heette toen ik hieral een tijdje woonde. We gebruiken het nooit." Ook de herkomst vande naam van studentenhuis 'Drank is eerder op dan je lief is', isin nevelen gehuld. "Maar we zijn het er eigenlijk wel mee eens",zegt een van de bewoonsters. "Dus we hebben het nooitopgeheven."
Lottie Coers