Studentenprotest in Iran

Body: 
In Iran worden studenten opgepakt die protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Nieuwsberichten en geruchten gonzen over het internet, maar het is moeilijk om erachter te komen wat er precies gebeurt.

Op Twitter volgt het ene nieuwsbericht op het andere. Zo hebben 120 academici van de universiteit van Teheran ontslag genomen na een politieoverval. In het hele land worden studentencomplexen bestormd. Er zouden 150 studenten van de noordelijke Universiteit Mazanderan zijn opgepakt. Op andere plaatsen schijnen doden te zijn gevallen.

De BBC heeft beelden online gezet waarin een Iraans studentencomplex zou worden aangevallen. De omroep kan alleen de bron niet bevestigen.

Volgens een Nederlandse student van Iraanse afkomst zijn er een stuk of tien betrouwbare bronnen op Twitter. “Hun nieuws verschijnt vaak een dag later op CNN of andere nieuwszenders. De berichten worden zo snel mogelijk overgenomen door andere twitteraars, niet alleen om het nieuws te verspreiden, maar ook om het de Iraanse politie moeilijk te maken als ze deze mensen willen opsporen.”

In Iran braken protesten uit toen de zittende president Mahmoud Ahmadinejad met overmacht de verkiezingen won. De oppositie gelooft niet dat oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft verloren en spreekt van verkiezingsfraude.

HOP