Studentenverenigingen gaan in mediatraining

Body: 
Studentenverenigingen komen vaak negatief in depubliciteit. En niet altijd terecht, vinden ze zelf. De TechnischeUniversiteit Eindhoven (TUE) gaat de besturen daarom leren hoe zede pers te woord moeten staan.

Vorig jaar was het weer een paar keer raak. Een Maastrichtsestudent belandde na een ontgroening dronken in een greppel. Hijmoest met een gebroken neus en een hersenschudding naar hetziekenhuis. En twee ouderejaars van het Delfts Studenten Corpsmishandelden een aspirant-lid op krukken, zodat hij zich tijdelijkin een rolstoel moest verplaatsen.

De incidenten leverden sappige stukjes op in de pers. "En daarworden alle studentenverenigingen op aangekeken", meent Carolinevan Delft van studentenvereniging SSRE in Eindhoven. "Dat merk jeal aan de nieuwe eerstejaars. Die hebben toch iets van: 'Ik wordmaar geen lid, want dan moet ik verplicht een fles jeneverdrinken'. Terwijl dat helemaal niet klopt."

De SSRE is samen met onder meer het Eindhovense corps naar deuniversiteit gestapt voor een mediatraining. "We gaan ze niet lerende waarheid te verdraaien", zegt voorlichter Peter van Dam van deTUE. "Het gaat erom dat ze zich niet meer overvallen voelen als eenjournalist om hun reactie vraagt."

"Fantastisch", vindt voorzitter Denise Fassaert van deLandelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) het initiatief. Van haarmogen verenigingen op mediatraining. "Want de publiciteit is vaaknegatiever dan wat er in werkelijkheid is gebeurd. Dat is tevoorkomen als besturen leren minder schrikachtig op de pers tereageren, en een objectief beeld neer te zetten."

IH, HOP