Studentschakers Jens en Mellegers op voor promotie: 'Na het kleinste foutje word je opgerold'
Studentschakers Jens en Mellegers op voor promotie: 'Na hetkleinste foutje word je opgerold'
Een schaakwedstrijd tussen twee verenigingen wordt uitgevochtenin tien afzonderlijke partijen. Teamvorming is bij het schakenvrijwel onmogelijk. Aanmoedigen mag niet en aanwijzingen geven ishelemaal uit den boze. Toch is de sfeer in het team van Utrechtgoed, vertelt Jelmer Jens tweedejaars economie. "Na afloop gaan wemeestal samen eten."
De 19-jarige Jelmer Jens is een belangrijke pion in het team.Hij speelt aan een hoog bord. Dat wil zeggen: hij ontmoet vaak eensterke schaker van de tegenstander. Jens scoorde desalniettemin erggoed, tot nu toe zes punten uit acht potjes. Zijn bijnaafgestudeerde studiegenoot Joost Mellegers scoorde een zeerrespectabele 5,5 punt, maar speelde aan lagere borden.
Volgend jaar zullen die scores wel lager uitvallen. In demeesterklasse spelen namelijk niet alleen de Nederlandsetopschakers zoals Timman, Van Wely en Piket, maar veel teamsbeschikken ook nog over buitenlandse grootmeesters. Bij Utrechtzijn nog geen concrete plannen om via sponsoring grootmeesters aante trekken dus Jens en Mellegers kunnen hun borst nat maken.
Bang zijn ze daar niet voor. Jens is veel te nuchter om achtereen schaakbord ook maar ergens bang voor te zijn. Hoewel zijnvoornaamste kwaliteit naar eigen zeggen is dat hij vaak vanzwakkere tegenstanders weet te winnen, versloeg hij ooit al eenseen buitenlandse grootmeester.Voor Mellegers voegt spelen tegengrootmeesters wel iets toe. "Na het kleinste foutje word jeopgerold." Mellegers heeft een remise tegen Timman op zijn naamstaan. "Ik was niet eens tevreden. Die partij had ik eigenlijkmoeten winnen."
Mellegers en Jens zijn op meer fronten actief. Mellegers speeltook nog in de Duitse en de Belgische competitie. In Duitsland werdhij kampioen met een ploeg waar drie grootmeesters in spelen. Hijscoorde goed aan een laag bord. Spelen in Duitsland is leuk vindthij. "Je wordt in de watten gelegd. Je krijgt het gevoel dat jeheel bijzonder bent terwijl ik de minste speler ben van het team."Ook Jens is van plan om volgend jaar op zondag in de Duitsecompetitie te spelen.
Verder komen beide economiestudenten uit op toernooien.Mellegers wil zich na zijn afstuderen deze zomer, een tijd langhelemaal op het schaken richten. Hij heeft niet de illusie dat hijooit een schaakprof zal worden. Maar hij wil weten hoe ver hij kankomen. Ook Jens is zeker niet van plan om van schaken zijn werk temaken. Hij stopt veel tijd in het schaken, maar het moet een hobbyblijven, zegt hij. Desondanks vroeg de Nederlandse schaakbond hemvoor Jong Oranje. Voordeel is dat hij dan mag meedoen aantrainingskampen. Zo is hij in februari met zijn zes teamgenoten enJong Duitsland gezamenlijk op trainingskamp geweest. Zeven uur perdag bestuderen de schakers allerlei stellingen. "Daar leer je heelveel van."
Jens heeft als doel internationaal meester te worden. Daartoemoet hij drie keer een meesterresultaat scoren op een sterktoernooi. Een zo'n resultaat scoorde hij al tweeenhalf jaargeleden. En het valt hem eigenlijk een beetje tegen, dat hij in detussentijd niet meer heeft gescoord.
Een meesterresultaat haalt een schaker door een bepaald aantalpunten te scoren in een sterk bezet toernooi. De sterkte van eentoernooi wordt afgelezen aan de kracht van de deelnemers. Alleschakers ter wereld die lid zijn van een bond, spelen een soortreusachtige laddercompetitie. Iedere wedstrijd levert punten op endoor alle resultaten bij elkaar op te tellen, krijgt iedere schakereen rating, een sport op die ladder.
Jens krijgt als lid van Jong Oranje de gelegenheid om aan sterketoernooien in het buitenland mee te doen. Hij heeft een contractmet de schaakbond en als de bond het met zijn toernooikeuze eensis, krijgt hij een deel van zijn kosten vergoed. "Ik mag helaasniet denken: ik kies een gemakkelijk toernooitje en ga eens lekkertwee weken op vakantie naar de Caraben." Op toernooien voelt hijzich thuis. "Dan zit je anderhalve week ergens en dan kan ik megoed op het schaken concentreren."
Concentratie daar gaat het om. Bij concentratieverlies makenJens en Mellegers in feite precies dezelfde fouten als degemiddelde thuisschaker. Ze schatten soms hun eigen stelling veelte goed in. "Ik dacht dat ik goed stond, maar opeens deed mijntegenstander een zet en kon ik meteen opgeven." Jens: "Of je doeteen voor de handliggende zet te snel. Als je nog vijf minuten hadnagedacht, zie je een betere zet.." Mellegers gebruikt vaak teveeltijd. "Ik had eens nog veertig seconden, mijn tegenstander dertigen ik stond een toren voor. Toen deed ik de enige zet om hem pat tezetten. Er stonden veertig mensen bij en die barstten allemaal inlachen uit."
Jurgen Swart