Studeren, maar eigenlijk liever kunstenaar wezen ...: 'Ik denk dat stiekem veel mensen het willen'
Studeren, maar eigenlijk liever kunstenaar wezen ...: 'Ik denkdat stiekem veel mensen het willen'
Derdejaars theaterwetenschap Maarten Das(21):
"Na de middelbare school heb ik eigenlijk niet overwogen om naarde toneelschool te gaan. Ik had vwo gedaan en dan ligt deuniversiteit voor de hand. Theaterwetenschap leek me geweldig omdatje dan de hele tijd met theater bezig bent. Maar lang niet iedervak was leuk. In het eerste jaar stelde een studente tijdens eencollege opeens de vraag waarom we dit nu allemaal moesten weten.Het vak ging over de macht van de media. De docent legde uit dattheater binnen een maatschappelijk kader valt waarvan je je bewustmoet zijn. Aan dat betoog heb ik me lang vastgehouden, maar eindvorig collegejaar begon ik toch te twijfelen.
"Mijn studieresultaten waren niet goed en mijn motivatie zeerlaag. Ik volgde bijvoorbeeld het vak theaterpracticum. Met eengroep hebben we een hele eigen productie gemaakt. Het spelen en hetverzinnen van het stuk vond ik leuk, maar daar gingen weken aanvooraf waarin we bezig waren met het formuleren van eenonderzoeksvraag. Toen viel alles op zn plaats. Ik dacht: als ikecht acteur wil worden, moet ik het gewoon proberen.
"Mijn vader had deze stap wel verwacht. Hij heeft dat eigenlijkzelf ook altijd gewild. Mijn moeder was zogezegd 'stupefait'.Natuurlijk kun je het spelen ernaast doen. Zelf speel ik ook bijeen amateurvereniging, maar dat is toch anders dan professioneel.Omdat ik vorig jaar te laat tot de conclusie kwam dat ik naar detoneelschool wilde, kon ik geen audities meer doen. Dus studeer iknu nog een jaar theaterwetenschap. In het voorjaar zijn deselecties en daar bereid ik me nu op voor. Ik hoop natuurlijk dathet lukt. Maar mocht dat niet zo zijn, dan nog zal ik mijn droomniet links laten liggen. Ik weet niet precies wat ik dan ga doen.Misschien probeer ik dan alsnog theaterwetenschap af te maken."
Student literatuurwetenschap Fedor Hagenaar(20):
"Ik zou wel een keer de discipline willen opbrengen om een boekte schrijven. Bij mijn studie is het 'not done' om te zeggen dat jedat wilt. Er wordt weinig over gepraat, maar ik denk dat stiekemveel mensen het willen. Maar het klinkt ook zo stom: schrijverwillen worden. Wat doe je dan bij de universiteit? Als je schrijverwilt worden, moet je gewoon een boek schrijven. Simpel.
"Aanvankelijk ben ik Algemene Letteren gaan studeren omdat ikvooral niet wist wat ik wilde. Iets met Nederlands en boeken.Algemene Letteren vond ik een beetje een zweefstudie. Leuk hoor, omoveral wat van mee te pikken, maar niet echt structureel. Ik zouhet niemand aanraden. Ik was gestopt als ik niet per se een diplomawilde hebben. Via vakken van Nederlands ben ik bijliteratuurwetenschap beland en dat vind ik echt interessant.Vermoedelijk ga ik zelfs de theoretische kant op, maar hetpraktische gedeelte van het schrijven blijft lonken.
"Ik wil nu eenmaal iets creeren, zelf iets maken. Of dat nou alsschilder, kok of schrijver is, maakt dan eigenlijk niet zoveel uit.Voor mezelf schrijven doe ik pas vanaf de middelbare school, toenik mede door opstellen doorkreeg dat ik het aardig kon. Het is nietzo dat ik elke avond achter de computer zit, dat gaat met aanvallenzal ik maar zeggen. Momenteel ben ik columnist bij eenstudentenblad in Nijmegen. Het betaalt niets, maar ik vind het heelleuk. Ik ben altijd zenuwachtig als ik een tekst inlever. Ikschrijf namelijk niet alleen voor mezelf, maar vind het ookbelangrijk wat andere mensen ervan vinden. Verder ben ikeindredacteur van Vooys, een letterenblad met literatuur overliteratuur. Tamelijk wetenschappelijk dus.
"Ik vind zowel het wetenschappelijke als het praktische leuk.Daar zit wel een link tussen je leest veel, je leert veel maar hetis niet automatisch met elkaar verbonden. Als ik 35 ben, dan zou ikhet prima vinden om ergens eindredacteur en redacteur te zijn.Redigeren is wat objectiever en wetenschappelijker dan zelf actiefschrijven dus dat kan volgens mij prima samen. Alleen moet ik danwel oppassen dat ik niet altijd om het schrijversvak heen blijfdraaien."
Derdejaars muziekwetenschap Janos Koolen(20):
"Muziek is voor mij geen hobby maar een obsessie. Hoeveel ikspeel? Gemiddeld anderhalf uur per dag, denk ik. Tijdens demiddelbare school heb ik de vooropleiding solfege en muziektheoriegedaan aan het conservatorium en speelde lang klarinet, maar datinstrument trok me niet meer zo. Bovendien viel het toen nogal meehoeveel ik studeerde. Bovendien: het is niet noodzakelijk om naarhet conservatorium te gaan om muziek te maken.
"Mijn vader heeft aan het conservatorium klassiek gitaar gedaanen heeft daarna 25 jaar gitaarles gegeven. Daar komt het voor veelafgestudeerde mensen aan het conservatorium wel op neer. Toen ik 18was had ik niet een beeld van wat ik eigenlijk wilde. Ik benmuziekwetenschap gaan studeren. Ik heb me niet verkeken op deinhoud van de studie, maar sinds ik studeer zijn mijn interessesverschoven. Ik ben steeds praktischer geworden, heb mezelf piano,gitaar, mandoline en Ierse Bouzouki leren spelen. Dat laatste iseen snaarinstrument dat veel gebruikt wordt voor Ierse folk, wat iknu veel speel. Ik treed zeer regelmatig op met een Ier dieaccordeon speelt en schrijf ook zelf nummers.
"Muziekwetenschap is voor mij niet zo'n zware studie. De eerstetwee jaar was het goed met optredens te combineren, de vakken warenvrij algemeen en vakken als muziekgeschiedenis vond ik echtinteressant. Maar nu heb ik veel werkgroepen. Door geldgebrek vande faculteit zijn er bij muziekwetenschap niet zoveel werkgroepenmeer over om te volgen, dus je bent in je doctoraal bijna gedwongenvakken te kiezen die je niet echt interessant vindt. De studie koststeeds meer tijd. Het wordt dus tijd om keuzes te maken.
"Ik zit erover te denken conservatorium gitaar te gaan doen,lichte muziek. Je kunt de mogelijkheden van een instrument zelf weluitvinden, maar daar gaat het sneller en om een grondige techniekte krijgen moet je wel naar het conservatorium. Ik ben me nu aanhet orienteren. Pas geleden ben ik bijvoorbeeld in Rotterdam gaankijken. Ik wil jazz doen, maar daar zit ik nog niet echt in en hebdus nog wel even nodig om erin te komen.
"Ik wil muziekwetenschap wel afmaken en hoop het te kunnencombineren op het laatst. Ik heb het idee dat je met eenuniversitaire graad toch meer mogelijkheden hebt. Maar mijn ideaalvoor de toekomst is om mensen te vermaken met muziek. Ik vind hetgeweldig als een zelfgeschreven nummer aanslaat. Spelen voorpubliek is toch heel anders dan voor jezelf oefenen. Natuurlijkblijft de onzekerheid of je er wel van rond kan komen, maar dieonzekerheid heb je met muziekwetenschap net zo goed."
Wannabestudenten
Docenten en studieadviseurs van de Letterenfaculteiten is hetnooit duidelijk opgevallen dat aan hun opleiding veelwannabestudenten zitten. "Teleurgesteld heb ik ze nooit gezien ofgehoord. Ze weten van tevoren dat we geen kunstvakopleiding zijn",meent opleidingscoordinator Algemene Letteren Thijs Pollmann. "Datze daarnaast een droom hebben, lijkt me wel. Sommige willenjournalist worden. Daar leiden we ook niet voor op en toch kun jehet met een letterenopleiding worden."
Docent moderne letterkunde bij Nederlands Fabian Stolk: "Zijnsommige studenten teleurgesteld dat de academische opleiding nietgeschikt is om hun droom te bereiken? Of dat een feit is, weet ikniet. Ik weet ook niet of daarvan dan de oorzaak is dat studentenhun kunstzinnige droom niet verwezenlijken kunnen met eenletterenopleiding. Ik weet wel dat er tal van mensen zijn die inkunstzinnige beroepen werkzaam zijn en die ooit en ergens letterengestudeerd hebben: Tom van Deel, Robert Anker, Martinus Nijhoff,Ingmar Heytze, Ronald Giphart, Hagar Peeters, C.O. Jellema..."
Christie Hofmeester