Studiepunten voor portfolio
In zeker drie opleidingen levert een goed bijgehouden portfolio studenten in de toekomst studiepunten op. De meeste Utrechtse opleidingen kiezen echter voor een strenge beoordeling van het portfolio zonder dat daar punten aan verbonden zijn.
In de faculteitsraad van Sociale Wetenschappen leidde de vraag hoe om te gaan met dit nieuwe onderwijskundige instrument vorige week tot felle discussies. Aanleiding was de mededeling van decaan Koops dat de drie facultaire onderwijsinstituten elk voor een andere aanpak hadden gekozen. Naast ACS heeft ook Onderwijskunde/Pedagogiek gekozen voor een strenge beoordeling, hoewel dit instituut daar geen studiepunten aan verbindt. Psychologie had volgens de decaan echter besloten om veel minder strenge eisen te stellen en studenten die niets in het portfolio zien verregaand tegemoet te komen.
Deze mededeling van Koops zorgde bij verschillende raadsleden voor grote verbazing. "Ik ben stupéfait", riep W. de Graaf van ACS. "Op de manier waarop psychologie het gaat invoeren is het portfolio niet meer dan een bizarre vorm van window-dressing. Zeg dan maar meteen dat je het hele idee shit vindt. Als ik student was, zou ik accuut naar de klachtencommissie rennen om te klagen dat er in deze faculteit met twee maten wordt gemeten."
Koops was niet onder de indruk. Hij verwierp de suggestie dat psychologie alleen maar doet alsof. "Ook de psychologen nemen het portfolio zeer serieus. Ze willen studenten die er niets in zien, alleen niet dwingen. Zij beschouwen het portfolio vooral als de eigen verantwoordelijkheid van studenten en zijn bang dat dwang en studiepunten alleen maar tot fake-portfolio's zullen leiden." Koops constateerde tevreden dat zijn faculteit met de toevallige driedeling een unieke mogelijkheid tot experimenteren in de schoot geworpen kreeg. "We kunnen straks prima beoordelen of de aanpak van ACS of die van psychologie de beste resultaten oplevert. En met studenten onderwijskunde/pedagogiek hebben we een uitstekende controlegroep. Voor een experiment is dat ideaal."
@EH