Invasieve exoten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Reden voor de Europese Unie om een lijst op te stellen van exotische dieren- en plantensoorten  die bestreden moeten worden. Het symposium ‘De 49 Europese exoten: Hoe pakken we ze aan?’ belicht op 16 juni de kansen voor een effectieve bestrijding.

datum:vrijdag 16 juni 2017
tijd:13:00-17:00 uur

Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren en micro-organismen die al dan niet opzettelijk door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen. Denk aan de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet en de tijgermug. Door zich daar te vestigen en te verspreiden kunnen ze schade veroorzaken.

Vorige zomer heeft de Europese Unie een lijst van 37 exotische dieren- en plantensoorten  aangenomen die aangepakt moeten worden. Naar verwachting wordt de lijst op 19 juni a.s. uitgebreid met nog eens 12 soorten. Voor deze in totaal 49 soorten geldt dan dat de introductie en vestiging moet worden voorkomen, dat populaties zoveel mogelijk verwijderd moeten worden en – als eliminatie niet meer mogelijk is – dat verdere uitbreiding gestopt wordt. In dit symposium staat de vraag centraal hoe we dit in Nederland gaan aanpakken. Het symposium belicht de mogelijkheden en vormt de aftrap van de Week van de Invasieve Exoten (zie www.wvdie.nl).

Hier de link voor meer informatie