Tai chi: Oosterse vechtsport in slowmotion

Een Chinese zegswijze luidt: Met tai chi bereik je de soepelheidvan een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrustvan een wijze. De oefeningen van tai chi zijn een zeer langdurig entraag uitgevoerd schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander.Afweer- en traptechnieken uit bekende vechtsporten zijn teherkennen in de langzame bewegingen. Het doel is om met ritme,houding en concentratie lichaam en geest te trainen. Bij Tai chidraait het erom een centraal evenwicht in jezelf te vinden.

"Tai chi ziet er mooi uit en is bijna meditatief", vindt Willem(23), student wiskunde. "Ik deed eerder yoga bij Robben, maar dathield op omdat er geen goede ruimte voor was. Tai chi bevalt megoed, ik heb meer energie en voel me lekker. Na afloop ben ik vaakontspannen en rustig maar soms ook heel erg moe. Ik heb daarin noggeen ritme kunnen ontdekken."

Tai chi moet leiden tot bevordering van lichamelijk engeestelijk welzijn, meditatie in beweging en effectievezelfverdedigingsoefeningen. De gracieuze bewegingen komen vanuithet Chinese taoïsme (chi betekent adem en staat voorlevensenergie) en moeten een positieve invloed hebben op dealgehele gezondheid van de beoefenaar.

Volgens studente Biologie Marianne (26) werkt het: "De energiestroomt door en na de les voel ik me helemaal opgeladen. Toen iktien was zag ik op vakantie op een camping iemand tai chi doen. Ikwist vaag wel wat het was, maar had het nog nooit eerder gezien. Ikwas meteen verkocht, dus toen ik zag dat Olympos het aanbood heb ikme opgegeven. Met energie werken, naar binnen toe werken, spreektme aan. De lessen zijn precies wat ik ervan verwachtte."

Wortelen

De beginhouding van tai chi is het ontspannen staan met ietsgespreide benen en gebogen knieën. Zo 'wortel' je met je benenstevig op de grond en kan je energie naar beneden duwen of omhooghalen.Om de energiestromen te leren voelen, is het belangrijk rustte nemen, veel te oefenen en je sterk te concentreren. "In hetbegin moest ik erg wennen. Ik vond het zwaar, de bewegingen warenmoeilijker dan ik had verwacht en ook het lange staan viel metegen. Nu voel ik me na de les rustig en helder", vertelt studenteGeschiedenis Linda (25).

De leerlingen dwarrelen elk in hun eigen tempo door de zaal."Niet naar de anderen kijken. Hou je met jezelf bezig", adviseertRobben. "Je moet van binnenuit beweging in jezelf op voelen komenen in je eigen tempo werken. Laat je lichaam leren van zichzelf!"Het evenwicht tussen de vrouwelijke, rustige kracht yin en demannelijke actieve kracht yang is daarbij belangrijk. Robben: "Yinis water. Uiteindelijk wil je dat bereiken, maar wel altijd incombinatie met yang. Anders brand je jezelf op."

Studente Pedagogiek Sanna (22): "Na afloop voel ik een zekeremate van ontspanning die ik anders moeilijk bereik. Ik ben nietecht een sporter, al die activiteit trekt me niet zo. Daarom ben iktai chi gaan doen." In tegenstelling tot andere sporten, waarbij jeenergie ventileert, is tai chi bedoeld om energie te cultiveren ente bewaren in jezelf. Dus leer je de energie bij je te houden eneen reservoir op te bouwen. Een reserve dus, voor tijden dat je hetnodig hebt.

"Tai chi is niet prestatiegericht of competitief", zegt Robben."Er is een tai chi-leraar, die één oefening tot inperfectie beheerst. Alleen die ene beweging doet hij. Niet dehoeveelheid bewegingen is belangrijk, het gaat om de beheersing totin de perfectie."

Met een geconcentreerd gezicht worden de bewegingsreeksen nogeens uitgevoerd. Sommigen hebben hun ogen gesloten, anderen kijkenmet een half oog in de spiegel. Door de muren heen dendert demuziek uit de fitnessruimte.

Eva Houtsma

Feitelijke informatie over tai chi komt van deinternetsites http://www.globalxs.nl en http://www.home.plex.nl