tam tam

Performance, outsourcen, early adopter, into iets zijn, caseload. Eric Tiggeler en Rob Doeve van de Vrije Universiteit in Amsterdam trekken in hun boekje 'De taalvervuilings-Award' van leer tegen het groeiend aantal anglicismen in de Nederlandse taal. Volgens de auteurs is dit 'Nederengels' niets anders dan bavianengedrag en dikdoenerij. Mensen willen laten zien dat ze niet van de straat zijn en hebben het idee zich interessanter uit te drukken wanneer dit half in het Engels gebeurt. Volgens Doeve en Tiggeler geheel onnodig, omdat er Nederlandse termen bestaan die precies hetzelfde betekenen.

Bewoners van de Twentse universiteitscampus krijgen een beloning van vijftig euro wanneer zij een nieuw huisgenootje weten te regelen. De campus in Twente kampt met een kameroverschot en daarom is studentenhuisvester Acasa naarstig op zoek naar nieuwe bewoners. Dit 'probleem' speelt overigens alleen in de winter. Veel bewoners studeren dan af, of geven dan juist de brui aan hun studie, terwijl er weinig studenten zijn om de woonruimte over te nemen.

RTL5 zal vanaf begin januari een docusoap uitzenden waarin het wel en wee van een Delfts studentenhuis uit de doeken wordt gedaan. In de serie 'Delft Blauw' krijgen de bewoners elke week een opdracht voorgeschoteld die voortkomt uit een belangrijk onderzoeksgebied van de TU. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan activiteiten buiten de studie. De kijker kan de bewoners bijvoorbeeld zien sporten en uitgaan. De docusoap is niet bedoeld als weer een zoveelste Big Brotherkloon. De makers zeggen niet uit te zijn op conflictsituaties en andere smeuïgheid.

De Universiteit Tilburg gaat een spellingscontrole produceren die de conventionele spellingscontrole van Microsoft moet doen vergeten. Dit meldt universiteitsblad Univers. De basis hiervoor legde letterenonderzoek Martin Reynaert. De promovendus ontwierp een systeem dat wordt ondersteund door een aanzienlijk groter woordenbestand dan die van Microsoft. De grootste winst echter behaalt het systeem door de context van woorden in ogenschouw te nemen. Hierdoor ontdekt het ontwerp van Reynaert meer spelfouten en slaat het minder vaak loos alarm.

In het Martinus J. Langeveldgebouw is onlangs een nieuwe stilteruimte in gebruik genomen. Tot voor kort deed het hok dienst als opslagplaats voor de boeken van studievereniging Alcmaeon. De universiteit telt in totaal vijf dergelijke stilteplekken. In deze ruimtes, die worden gekenmerkt door een bescheiden inrichting, kunnen studenten zich terugtrekken om in gebed te treden of om even tot rust te komen. Volgens Carla Kuijpers van het Studenten Service Centrum worden de stilteplekken echter zelden tot nooit gebruikt. De reden hiervoor is haar vooralsnog onbekend.