‘Europa, word wakker!’ roept de  Oekraïense president Zelensky, ‘dit is hét moment voor Europese solidariteit’ Maar waar zou die uit moeten bestaan? Kunnen wij ons als West-Europa, na dertig jaar loze beloftes, werkelijk verenigen met het eigen Oosten? 

Mathieu Segers, hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis, columnist en auteur, vraagt zich af of het niet de hoogste tijd wordt voor versnelde toetreding tot de Europese Unie, betere arbeidsomstandigheden voor Oost-Europese werknemers en militaire versterking van Oost-Europa. Waarom voert West-Europa (en niet in de laatste plaats Nederland) nog zo’n ‘politiek van gisteren’?

‘In feite is de Europese Unie sinds het Verdrag van Maastricht in 1992, steeds “Oost-Europeser” geworden, maar wij als West-Europeanen hebben dat eigenlijk nooit verinnerlijkt’, stelt Segers.’ Het Oosten was ver weg, zowel in afstand als mentaliteit. De vrije markt en het vrij verkeer van kapitaal leverden óns meer voordeel op dan de Oost-Europeanen.  Maar de Unie hoort zowel West- als Oost-Europeanen externe én individuele veiligheid te bieden’. Dertig jaar na het Verdrag, schetst Segers vanuit Maastricht ‘de ideale Unie’ en de bijbehorende politiek van morgen.

Tijdens de Tegenlicht Meetup praten we  verder over deze ‘ideale unie’ en de knelpunten in het integratie proces. Welke stappen dient de EU te zetten richting Oost-Europese landen en potentiële lidstaten? En in het geopolitieke krachtenveld? Onze gasten zijn:

Tineke Strik is lid van het Europees Parlement (GL) en hoogleraar Burgerschap en Migratierecht. In het parlement werkt zij onder meer aan het buitenlandbeleid van de Europese Unie,  migratie en de mensenrechten.

Jorrit Steehouder doceert geschiedenis Internationale Relaties en Europese Integratie aan Universiteit Utrecht. Hij onderzocht de wortels van de Europese economische en monetaire samenwerking.

Alexander Oey is regisseur van de uitzending. Hij maakte meerdere documentaires over Europa en over een alternatieve economie, zoals over de donuteconomie

Locatie : Bibliotheek op het Neude (toegang gratis)

Tijdstip:  20-21.30 uur ( Om 19.00 is mogelijkheid de uitzending terug te zien)