Tientallen miljoenen voor Utrechts onderzoek naar hart- en vaatziekten

De hoofdmoot van de subsidie voor het UMC gaat naar twee projecten, waarvan het ene is gericht op een betere voorspelling van het succes van behandeling. “Ongeveer zeventig procent van alle pacemakers verbetert de hartfunctie bij patiënten met hartfalen, “aldus hoogleraar cardiologie Vos in een persbericht van het UMC. “Maar bij wie het wel werkt en bij wie niet, is bij implantatie niet bekend. Dat gaan we nu uitzoeken, zodat we patiënten op maat kunnen behandelen.”

Het tweede project, onder leiding van hoogleraar experimentele cardiologie Gerard Pasterkamp richt zich op het voorspellen van (de gevolgen van) arteriosclerose op basis van de eigenschappen van cellen in het bloed. Vermoed wordt dat die cellen informatie bevatten over het risico dat iemand loopt op het krijgen van een hart- of herseninfarct. "Het gebruik van bloedcellen als voorspeller voor aderverkalking is een onontgonnen gebied, maar de verwachtingen zijn hooggespannen”, aldus Pasterkamp.

Bij de genoemde onderzoeksprojecten zijn meer dan veertig partners betrokken. Het gaat onder meer om de UMC’s in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Leiden, en commerciële partners zoals Philips, Numico, Medtronic en Organon. In totaal kende het technologisch topinstituut 150 miljoen euro toe aan negen projecten op het het gebied van hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratie (ziekte van Alzheimer). Behalve in de twee genoemde projecten participeert het Utrechtse ziekenhuis ook in projecten op de terreinen hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en leukemie.

EH