Tilburg voert overal bindend studieadvies in

De twee faculteiten die dit jaar van start gaan, zijn economie en sociale wetenschappen, die de afgelopen jaren al op kleine schaal ervaring met het bsa hebben opgedaan. In de Tilburgse versie krijgen studenten binnen vijf maanden na het begin van hun studie een preadvies. Degenen die een negatief preadvies krijgen, kunnen naar een andere opleiding of instelling overstappen. Aan het einde van het studiejaar volgt een bindend studieadvies. Wie minder dan 36 studiepunten heeft behaald (60% van alle vakken), moet de studie staken. Verschillende faculteiten willen op termijn een nog hogere grens hanteren.

De Tilburgse universiteit probeert onder meer door een goede studiebegeleiding problemen bij de studievoortgang te voorkomen, of anders tijdig aan te pakken. Tegelijk denkt de UvT met de strengere aanpak de groei te kunnen beheersen. Het aantal studenten is gestegen tot bijna elfduizend, terwijl voorzieningen als computerfaciliteiten en collegezalen zijn berekend op een aantal van ongeveer tienduizend.

Het bsa is op meerdere universiteiten in opmars. Leiden begon er het eerst mee en wil het het komend studiejaar aanscherpen. De Erasmus Universiteit Rotterdam overweegt evenals Tilburg universiteitsbrede invoering. Ook meerdere rechtenopleidingen in het land denken erover de selectie tijdens de studie in te voeren. In Utrecht krijgt psychologie dit najaar een bsa. De grens ligt hier bij dertig studiepunten. Ook de Utrechtse Rechtenfaculteit mikt op een snelle invoering van het bsa.

HOP