Twee oersterke vrouwen-roeiers
Achter elkaar in de Acht
Ze zijn even oud, ze doen dezelfde studie en ze zijn allebei opvallend lang: 1.88m en 1.87m om precies te zijn. De overeenkomsten tussen Roline Repelaer van Driel en Reina Sikkema gaan echter nog verder.
Op een bankje in de zon voor het Androclusgebouw vertellen ze dat er ook op roeigebied veel gelijkenissen zijn. Roline: "We zijn allebei in 2004 begonnen in een eerstejaars Acht. Reina bij Orca, ik bij Triton. We maakten dat jaar meteen de stap naar de nieuwelingenstatus. Al heel snel wisten we dat we elkaar in de gaten moesten houden."
Reina: "Vooral omdat we alletwee erg sterk bleken te zijn. Dat merkten we bijvoorbeeld bij het roeien op de ergometer binnen. Daar hoef je niet veel voor te kunnen. Domme kracht is het, niet meer. Op de ergometer zijn we nu echte rivalen. Roline heeft het laatste Nederlands Kampioenschap in december gewonnen. Ze was toen net een seconde sneller dan ik, maar ik pak haar nog wel een keer terug, hoor."
Sinds dit jaar reizen Roline en Reina meerdere malen per week samen naar de Amsterdamse Bosbaan waar de Nederlandse bondsselectie in aanloop naar de grote internationale wedstrijden de trainingen afwerkt. Enkele weken terug plaatsten zij zich tijdens de Randstadregatta voor deelname aan de belangrijke internationale wedstrijden dit voorjaar. De twee studenten kunnen nog steeds grinniken over de blunder van Reina die haar roei-outfit voor die wedstrijd in Amsterdam achterstevoren aangetrokken had. Reina: "Daar kom je pas achter wanneer je het bovenstuk vlak voor de start omhoog doet en de hals van dat pakje ongeveer op je kin zit. Maar het is misschien wel tekenend voor mij. Ik ben ook altijd degene die vergeet haar spullen op tijd te wassen of de faculteit in te lichten wanneer ik twee weken naar een trainingskamp in Sevilla ga."
Olympische Spelen
Roline: "De Spelen in Beijing zijn natuurlijk het grote doel. In het roeien blijft Olympische deelname toch het allerhoogste."
Reina: "We proberen allebei zo snel mogelijk in de Nederlandse vrouwen Acht te komen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat de enige Nederlandse boot zijn die aan de start zal komen bij de zware vrouwen. Voor de overige nummers komen we in Nederland helaas kwaliteit te kort. Ook in Athene ging alleen de Acht van start."
Roline: "We maken deel uit van een groep vrouwen die kans maakt op een van de acht plekken. Daarbij zijn we trouwens niet elkaars directe concurrenten. Reina roeit bakboord en ik stuurboord. Hopelijk zitten we straks achter elkaar in die Acht. De krachtroeisters plaatsen ze meestal in het midden van de boot, dus wie weet. Maar het wordt natuurlijk vechten. Wanneer er Olympische Spelen aankomen, zijn er ook altijd vrouwen die weer opnieuw beginnen, nadat ze eerder gestopt zijn."
Reina, lachend: "Ja, denk je van ze af te zijn ..."
Diergeneeskunde
Roline: "Vanaf mijn vijftiende wilde ik niets anders. Als middelbare scholier liep ik al meerdere keren dagjes mee met dierenartsen. Ik ben ook eens een aantal weken bij een dierenarts in Engeland geweest. Helemaal op zijn James Herriots, ja. Maar tijdens mijn studie heb ik toch besloten me op gezelschapdieren te gaan richten. Honden hebben mijn voorliefde."
Reina: "Ik kom van een boerderij in Harkema, in Friesland. Dus de liefde voor dieren zat er al vroeg in. Diergeneeskunde was ook een studie die me als kind erg trok. Zo rond mijn vijftiende heb ik nog even getwijfeld of ik toch niet liever helicopterpiloot wilde worden. Daar heb ik toen heel serieus over nagedacht, folders aangevraagd enzo. Uiteindelijk heb ik me toch maar bij de koeien gehouden."
Topsport en studeren
Reina: "Roeien kost tijd. We trainen zo'n tien keer in de week. Per training ben je snel drie uur kwijt. En als we naar Amsterdam moeten, kun je daar nog twee uur reistijd bij optellen."
Roline: "Dat is waar. Maar eerlijk gezegd valt de combi studie en sport best te doen. Mensen denken dat een zware studie als diergeneeskunde niet samengaat met iets anders, maar als je een beetje goed plant, lukt het wel. We hebben wel meer college dan andere opleidingen, maar echt niet van 9 tot 5. Dat ik nu niet helemaal nominaal studeer, heeft misschien wel niets met het roeien te maken. En Reina is gewoon een genius. Die gaat het zo gemakkelijk af."
Reina: "Ik heb in ieder geval nooit gebruik hoeven te maken van uitzonderingsregelingen. Alleen groepsopdrachten zijn vervelend, dan willen ze net afspreken op tijden dat jij absoluut niet kunt. En de tentamens in juni worden nu wel echt lastig. Dan zitten we net in intensieve trainingsweken. Misschien dat ik dan ga vragen om uitstel."
Roline: "Dan moet je je tentamens wel mondeling doen."
Reina: "Echt??!!! ... Ach, daar ben ik eigenlijk best goed in."
Orca en Triton
Roline: "De eerstejaars Achten voelen die rivaliteit vaak nog wel een beetje, maar tussen ons spelen die gevoelens helemaal niet. We gaan gewoon gezellig samen met de trein naar Amsterdam."
Reina: "Ik vind dat die tegenstelling soms wel erg wordt overtrokken. Het is toch geen vete of zo. Ik merk er zelf ook weinig van. Ik wil gewoon van iedereen winnen, of ze nu van Triton zijn of van een andere vereniging."
Nederlandse Kampioenschappen
Roline en Reina komen op 3 en 4 juni ook in actie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen roeien op de Bosbaan. Dit kampioenschap wordt dit jaar georganiseerd door de Utrechtse Studenten Roeivereniging Triton in samenwerking met de Koninklijke Zeil- en Roeivereniging 'Hollandia'. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn sponsor van het evenement. Zie voor meer info: www.nkroeien.nl.