Uitgescholden studente krijgt schadevergoeding

Body: 
Een oud-studente krijgt een schadevergoeding van 22.500 euro van de Hogeschool Utrecht omdat ze door een leraar zou zijn uitgescholden, geïntimideerd en gediscrimineerd. Hij zou haar onder meer hebben uitgemaakt voor viswijf en onderwereldfiguur. De leraar ontkent de aantijgingen.

De nu 32-jarige Karima K. zegt door het gedrag van de leraar zo te zijn geraakt dat ze niet meer in staat was om te werken en nu moet rondkomen van een uitkering. De vrouw studeerde van 1997 tot 2002 commerciële economie. De laatste twee jaar kreeg ze problemen met de leraar. Zo zou hij haar niet alleen hebben uitgescholden, maar haar ook hebben genegeerd als ze hulp vroeg, of te praten in een onverstaanbare taal. K. heeft hier met anderen meermalen bij de decaan van de school over geklaagd, maar daar is volgens haar advocaat Ivo Lasseur niet goed mee omgegaan. Hen werd bijvoorbeeld het advies gegeven geen college meer te volgen.

De klachtencommissie van de Hogeschool Utrecht oordeelde dat K. inderdaad verbaal werd geïntimideerd en adviseerde de directie om de leraar een berisping te geven. Ook de commissie gelijke behandeling keek er naar en stelde K in het gelijk.

De school stemde in met een schikking, maar erkent nadrukkelijk geen aansprakelijkheid. Volgens advocaat Jacqueline Meyst-Michiels van de Hogeschool Utrecht ontkent de leraar de aantijgingen. De rapporten van de klachtencommissies worden bovendien bestreden omdat er kritiek is op de zorgvuldigheid van de procedure. ,,Dat we een schikking treffen is omdat we vinden dat verder procederen niet in het belang is van beide partijen. Dat kost al snel twee jaar en dan zouden we het bedrag aan juridische kosten ook kwijt zijn.

De leraar is volgens de advocate overigens wel berispt.

(Bron: AD/UN)