Uithofcafé komt tegenover Educatorium

Het ontwerp van architect Rem Koolhaas voor een nieuw Uithofcafé in het Educatorium is te duur bevonden. Nu wordt gekeken of het café gecombineerd kan worden met een kleine expositie- of educatieve ruimte die de nieuwe entree moet vormen van de Botanische Tuinen aan de Leuvenlaan. Het café zal er niet eerder dan over drie of vier jaar staan, zegt collegelid W.Kardux.

Op korte termijn is het wellicht mogelijk een tijdelijke kroeg in te richten in een deel van de bedrijfskantine van het Bestuursgebouw. Een deel van de kantine moet hiervoor afgescheiden kunnen worden. Ook moet er een aparte ingang voor het café komen. Aan een terras is ook gedacht. Dit zal uitkijken op de Heidelberglaan.

Hoofd huisvesting A. Sikkema laat zich niet uit over het afwijzen van zijn plan een café door Koolhaas te laten ontwerpen. "Wat ik vind is niet belangrijk'', zegt hij. Wel denkt hij dat het laatste woord nog niet over het café is gezegd. "Ik heb de voors en tegens op papier gezet en het is aan het college hierover een beslissing te nemen." Als er een café aan de Leuvenlaan komt, vindt Sikkema wel dat er een 'fatsoenlijk'gebouw voor moet komen. "Het is een mooie plek van de Uithof." Kardux: "Dat ben ik wel met hem eens, maar een goede architect hoeft niet altijd duur te zijn."

Voor de stuurgroep Centrumgebied Uithof komt de verwerping van plan Koolhaas als een opluchting. Stuurgroeplid Dirksen, directeur van Sociale Wetenschappen: "Bijna achthonderd mensen hebben de enquête ingevuld. De meerderheid wil een vrijstaand café met een bruin-plus karakter; met net iets minder biervlekken dan deUithof-Inn dus. De resultaten zijn overhandigd aan de rector, Sikkema en de directeur van het FBU."

Uit de enquête kwam verder naar voren dat de meeste respondenten eerder wekelijks dan maandelijks met collega's of studenten de uitspanning zullen bezoeken en veel minder vaak met zakelijke relaties. Het drukst zal het zijn bij de middagborrel. De avond is het minst populair.

Op het virtuele formulier was ook ruimte voor het plaatsen vano pmerkingen. Daaruit blijkt dat velen de sfeer van het verdwenen café de Uithof-Inn terug willen, een koekje bij de koffie en de mogelijkheid een goede eenvoudige maaltijd te nuttigen. Ook is er belangstelling voor een rookvrij gedeelte. Voorts is er grotehaast geboden bij het realiseren van het café.

GK