UMC-medewerkers boos op Raad van Bestuur: 'Wat de criteria zijn? Dat zou ik ook wel willen weten'

UMC-medewerkers boos op Raad van Bestuur: 'Wat de criteriazijn? Dat zou ik ook wel willen weten'

Onderzoekster Maria Zonderland van Medische Fysiologie iséén van de vele UMC-medewerkers die niet gelukkig is methet optreden van de Raad van Bestuur in het kader van de operatie'Durven Kiezen'. Doel van die operatie is de dertig miljoen guldente besparen die het ziekenhuis dit jaar tekort komt, en daarbijzijn sommige groepen onevenredig hard getroffen. MedischeFysiologie en Sportgeneeskunde moet zo fors in de formatie snijdendat dat naar verwachting twee à drie van de zes medewerkershun baan gaat kosten.

Zonderland heeft nog geen idee wat haar zelf boven het hoofdhangt. "We hebben pas vrijdag een brief van de Raad van Bestuurgekregen met meer uitgebreide informatie. Maar ook van die briefzijn we niet veel wijzer geworden. De vraag die ons allemaal bezighoudt, is of er ontslagen zullen vallen en wie dan het slachtofferwordt. Daarover bestaat nog geen duidelijkheid en dat is geenprettige situatie. Als Blijham (de voorzitter van de Raad vanBestuur, EH) het dan in de Volkskrant heeft over wat gemor in dewandelgangen, dan denk ik: laat die man eens door de gangen lopen.Hij heeft echt niet in de gaten wat er bij zijn medewerkersleeft."

Verplegingswetenschap

Nog los van de zorg om haar persoonlijke situatie vraagtZonderland zich af hoe het straks verder moet met het onderwijs ineen 'uitgeklede' onderzoeksgroep. En zij is niet de enige. Ook Keesde Winter, de man achter de nieuwe studierichtingVerplegingswetenschap, zit met de handen in het haar. "Wij hebbente horen gekregen dat er geen geld meer is om ons onderzoek tebetalen. Dat bericht is hier hard aangekomen, want in eenacademische sfeer is onderwijs ondenkbaar zonder onderzoek. Infeite worden wij dus rechtstreeks in ons voortbestaanbedreigd."

De Winter legt uit dat het onderwijs in de toekomst zoveel geldgaat opbrengen dat daaruit het benodigde onderzoek kan wordenbetaald."Maar door de nieuw ingevoerde diplomafinanciering zal datgeld pas over een jaar of zeven beschikbaar komen. In de tussentijdmoet er dus iets gebeuren. We hebben onze hoop gevestigd opsamenwerking met de Hogeschool van Utrecht en ik acht de kans nietdenkbeeldig dat daar voor ons een oplossing kan worden gevonden.Maar het is natuurlijk curieus dat wanneer zowel de universiteitals de faculteit expliciet kiezen voor een nieuwe studierichting,dat ze dan niet ook bereid zijn om een paar posten vrij te makenvoor onderzoek. Nu worden wij het slachtoffer van problemen in hetziekenhuis, waaraan wij part noch deel hebben."

Gynaecologie

Ook gynaecoloog prof. dr. Hein Bruinse vreest voor hetonderwijs. "Wij moeten in totaal ongeveer anderhalf miljoen guldenbezuinigen, waarbij vooral de gynaecologie hard is getroffen. Hetkan niet anders of er verdwijnen hier banen. Dat betekentonvermijdelijk dat de rest van de staf een zwaardere onderwijslastzal krijgen. Maar die mensen werken nu meestal al langer danveertig uur. Minder onderzoek doen is nauwelijks mogelijk, want datgebeurt nu al vrijwel uitsluitend 's avonds en in de vrije tijd. Enverloskunde is geen vak waarbij je gemakkelijk tegen patiëntenzegt: komt u over een half jaartje maar eens terug. Het onderwijszelf zal wel overeind blijven, maar het kan niet anders of extraactiviteiten zoals het maken van goede toetsvragen en het trainenvan docenten gaan erbij inschieten."

Bruinse heeft overigens begrip voor de Raad van Bestuur, die inieder geval het lef heeft gehad keuzes te maken. "Ik vind het vanmoed getuigen dat men niet weer met de kaasschaaf op de proppen isgekomen. De enige kritiek die je kunt hebben is dat het onduidelijkis hoe men aan het bedrag van onze bezuiniging is gekomen. Maar aande andere kant kun je als Raad van Bestuur ook niet oeverloos metonderdelen in gesprek gaan. Dat doet de directie van Philips ookniet als er moet worden 'afgeslankt'. En laten we wel wezen, in hetverleden is gebleken dat een forse ingreep op termijn heel heilzaamkan werken."

Dit positieve oordeel is niet besteed aan Bruinses collega,gynaecoloog prof.dr. Peter Heintz. "Van Bruinse kan ik me een mildeopstelling wel voorstellen, want zijn afdeling wordt min of meergespaard. Maar de leiding van onze divisie is collectiefverontwaardigd over de handelwijze van de Raad van Bestuur. Wijhadden als divisie een goed voorstel gedaan om met behoud vanderdelijnszorg, opleiding en onderzoek fors te bezuinigen. Daar wasdoor verschillende mensen keihard aan gewerkt en we hebben eruitgebreid met Blijham over gesproken. Tot onze stomme verbazing isdat advies echter volstrekt genegeerd en kwam het bestuur zonderenig overleg met een oekaze die precies de kern van ons specialismeraakt. Als je dan ook nog bedenktdat het voorstel pal voor devakantie is gepresenteerd, dan heeft de hele gang van zaken op zijnminst de geur van 'niet netjes'.

"En dan zwijgen we nog maar over het feit dat de Raad vanBestuur erin is geslaagd om er in zes jaar honderd miljoen guldendoorheen te jagen", voegt Heintz er boos aan toe. "Ik vind dat demedia daar uitgebreid aandacht aan moeten besteden. Dit riekt tochnaar dubieus bestuur? Wat hebben die bestuursleden en hunaccountants al die tijd zitten doen? Er komt nu wel een onderzoekjevan meneer Ros, maar naar mijn mening wordt het hoog tijd voor eenecht onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Rekenkamer. Totnu toe wordt toch wel heel erg de schijn gewekt van bobo's dieelkaar uit de wind proberen te houden."

Endocrinologie

In het vakgebied van prof.dr Kees Lips, de endocrinologie,verdwijnen twee van de drie hoogleraarsplaatsen en ook verderdreigt voor het over meerdere divisies verspreide vak een zo forseaderlating dat Lips zich afvraagt wat de Raad van Bestuur nueigenlijk voor ogen staat.

"Wij behandelen hier heel specifieke patiëntengroepen,onder meer patiënten met gezwellen in de hypofyse en mensenmet aanleg voor bijvoorbeeld nierkanker of schildklierkanker. Diekunnen we straks toch moeilijk de deur wijzen, gegeven onzeverantwoordelijkheid voor de continuïteit van onderzoek enbehandeling? Ik heb echt het gevoel dat deze ingreep van boven isopgelegd zonder dat men veel idee heeft wat men hier aanricht.

"Als het argument nu zou zijn geweest dat wij slecht werkafleveren, maar dat is niet zo. Wij zitten in twee hoofdlijnen enzijn aangesloten bij twee onderzoekscholen. Wat de criteria zijn?Dat zou ik ook wel willen weten. Feiten en getallen ontbreken. Nee,ik zou het reëler hebben gevonden als binnen onze divisieiedereen wat had ingeleverd. Nu dat niet is gebeurd, heeft mijnvertrouwen in de leiding een behoorlijke knak gekregen. Deze maniervan werken is niet goed voor de onderlinge verstandhouding binnende divisie."

"Ik vind het meest trieste dat de solidariteit op de werkvloerin één klap is verdwenen," beaamt dr. Evert de Beer,voormalig lid van de faculteitsraad en universitair hoofddocent bijMedische Fysiologie Hij vraagt zich overigens af of de Raad vanBestuur de bezuinigingen wel straffeloos kan doorvoeren. Het tekortin het UMC is namelijk voor ongeveer een derde het gevolg van eenverhoging van de honorering van specialisten. Maar volgens eenafspraak tussen de bonden en het UMC, mag die verhoging niet tenkoste gaan van de overige medewerkers.

De Beer: "Ik kan me dus niet voorstellen dat de bonden straksmet dit deel van het pakket akkoord zullen gaan. Bovendien staat inde brief diewij vrijdag gekregen hebben, dat elke divisie eenreorganisatieplan moet opstellen. In mijn visie betekent dat eenverandering van het lange termijn onderzoeksplan en van hethooglerarenplan van de faculteit. Op die punten heeft defaculteitsraad instemmingsrecht en ik hoop dat de raad zijnverantwoordelijkheid in dit opzicht ook echt neemt."

Erik Hardeman