UMC Utrecht en Hubrecht Laboratorium intensiveren samenwerking

Body: 
Het UMC Utrecht investeert de komende tien jaar veertig miljoen euro in het ook in De Uithof gevestigde Hubrecht Laboratorium. In ruil daarvoor komt alle output van dat instituut mede op naam van het UMC te staan. Dat is de kern van de overeenkomst die de beide partijen eind deze week zullen sluiten.

Doel van de samenwerking is een versterking van de positie van de beide partners. Het Hubrecht Insituut heeft de ambitie en de inhoudelijke potentie om uit te groeien tot een beeldbepalend internationaal topinstituut op het gebied van de ontwikkelingsbiologie, aldus de notitie waarin de samenwerking wordt aangekondigd. Het instituut moet daarvoor echter over een substantieel grotere basisfinanciering kunnen beschikken. Dankzij de financiƫle steun van het UMC kan het instituut zijn ambities waarmaken.

Op zijn beurt betekent participatie in het Hubrecht Lab, het instituut waarvan Ronald Plasterk tot voor een jaar mededirecteur was, volgens de notitie voor het UMC een enorme versterking van het onderzoek. Met name op de zwaartepunten genomics, kanker en hart- en vaatziekten wordt nu al nauw samengewerkt, maar de te sluiten overeenkomst zal de internationale uitstraling van dit en ander UMC-onderzoek zeer ten goede komen. Dat is mede te danken aan de afspraak dat al vanaf 2008 alle publicaties van Hubrecht-onderzoekers mede onder de naam van het UMC zullen verschijnen

De gulle houding van het UMC is vooral mogelijk dankzij het feit dat het ziekenhuis in 2007 een fors positief resultaat heeft geboekt. Daarom zal de overheveling de komende jaren slechts licht op de begroting van het ziekenhuis hoeven drukken. Voor de onafhankelijkheid van het Hubrecht Laboratorium heeft de overeenkomst geen consequenties. Het blijft een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onder een eigen leiding en met een eigen onderzoeksbeleid. Voor de rechtspositie van het personeel van de twee partners heeft de overeenkomst dan ook geen gevolgen.

EH