Utrecht in de Zevende Hemel
Utrecht wil jaarlijks minimaal één groot evenement opzetten om het ‘Utrechtgevoel’ uit te bouwen. In 2004 was dat de viering van 750 jaar Domkerk, in 2005 was dat de sport (voetbal WK tot 20 jaar en de Eurogames). In 2006 richt de gemeente de schijnwerpers op de Utrechtse musea, die bijna allemaal recent ingrijpende veranderingen hebben ondergaan.
Behalve het Universiteitsmuseum doen aan de manifestatie mee: het Spoorwegmuseum, Centraal Museum, Speelklok tot Pierement, Catharijneconvent, Aboriginal museum en het Geldmuseum in de voormalige Munt aan de Leidseweg.
Directeur van het Universiteitsmuseum Peter de Haan zegt in het Ublad van komende week dat hij blij is met deze aandacht voor de musea, maar het betreurt dat het om een eenmalige actie gaat. Cultuur is het unique sellingpoint van de stad en daar zou de gemeente meer voor moeten kiezen, vindt De Haan.
Een van de activiteiten die in het kader van de Zevende Hemel georganiseerd gaat worden, is het project ‘het Museum op een voetstuk’. Elk museum zal in de openbare ruimte, in de stad, een plek aanwijzen waar het zichzelf zichtbaar wil maken. Het Universiteitsmuseum overweegt het Wentgebouw als ‘sokkel’ te gebruiken voor een levensgroot wetenschapsobject, dat dan ook vanaf de A27 goed zichtbaar zal zijn.
AH