Utrecht staat op één

Body: 
Wereldwijd op de 63ste, in Europa op de achtste en in Nederland op de eerste plaats. Dat is de score van de Universiteit Utrecht in de 'Webometrics Ranking of World Universities' van het Spaanse onderzoeksinstituut 'Centro de Información y Documentación Científica'.

Aan kop op de wereldranglijst van in totaal 5000 beoordeelde instellingen staat het befaamde MIT, het Massachusetts Institute of Technology. De eerste 24 plaatsen zijn voorbehouden aan VS-universiteiten. De eerste Europese universiteit die op de wereldranglijst voorkomt is Cambridge op 27, gevolgd door Oxford op 37 en ETH Zürich op 38. Nederland gaat op deze lijst meedoen vanaf plaats 63, met Utrecht. Vergeleken met de vorige ranking van november vorig jaar is de UU met 14 plaatsen gestegen.

Het Spaans instituut weegt niet alleen Nobelprijzen en citaties, maar ook de publicaties en onderzoeksverspreiding via internet. UvA en RUG staan op afstand onder de UU als hoogste Nederlandse universiteiten. Opvallend is wel de stijging van Amsterdam: van 107 naar 93. Leiden staat wereldwijd op 180; in Nederland op zes.

De Spaanse ranking heeft ook het HBO meegewogen. Op een eerste plaats in Nederland (maar 1343 wereldwijd) staat de Hogeschool voor de Kunsten. De Hogeschool Utrecht behoort voor wat betreft de Nederlandse instellingen tot de middenmoot. Daarmee neemt Utrecht als kenniscentrum in Nederland een stevige positie in, volgens deze ranking.

AH