Utrechts onderzoek doorstaat klap raket ESA

Moes leek even een grote pechvogel in onderzoeksland te worden. Vorig jaar mislukte door technische mankementen het experiment van Moes aan boord van de Delta-missie met de Nederlandse astronaut André Kuipers. Vorige week maandag moest na het neerstorten van de 350 kilo wegende Maser 10-raket opnieuw gevreesd worden voor zijn onderzoeksresultaten.

In Zweden constateerde Moes echter tot zijn opluchting dat de glaasjes waarop hij cellen had laten groeien “wonder boven wonder” zijn heel gebleven. “Op het moment van de klap was ons experiment bovendien al afgelopen en waren de cellen gefixeerd.” De komende weken zal de promovendus onderzoeken of de monsters door de klap schade hebben ondervonden. “Ik hoop natuurlijk op bruikbare data.”

Het onderzoek van Moes richt zich op het effect van zwaartekracht en gewichtsloosheid op de groei en ontwikkeling van menselijke en dierlijke cellen. Bij de experimenten in de ruimte werd het gedrag van het eiwit actine onderzocht in een gewichtsloze situatie. Eerdere experimenten wezen uit dat actine, dat onder meer de vorm van een cel bepaalt, verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de reactie van cellen op zwaartekracht en gewichtsloosheid.

XB