Utrechtse studenten beleggen maar mondjesmaat: 'KPN gaat zich nog wel herstellen, denk ik'
Utrechtse studenten beleggen maar mondjesmaat: 'KPN gaat zichnog wel herstellen, denk ik'
Studenten en beleggen. De combinatie roept beelden op van strakin het pak gestoken ambitiegeile en geldbelusteeconomie-en-managementstudenten. De werkelijkheid is ietslevendiger. In groepsverband beleggen Utrechtse studenten op zeerbescheiden schaal. Er zijn twee studentenbeleggingsverenigingen inUtrecht: de USBG (Utrechtse Studenten Beleggings Groep) van hetUtrechtsch Studenten Corps (USC) en de BVVK (Beleggings VerenigingVoor Kennis), een onderafdeling van de studentenvereniging vooreconomiestudenten ECU 92. De USBG bestaat zeventien jaar maar wasde afgelopen vijf jaar niet actief. De bank zette de sterk inwaarde gedaalde aandelen vier jaar vast. Het betrof aandelenHeijermans, een bouwfonds dat een vader van een van debestuursleden had aangeraden. De afgelopen twee jaar zijn besteedaan het saneren van de schulden, komend studiejaar kan de USBG meteen schone lei opnieuw van start. Een nieuw bestuur is al gevonden.Willem van Burk, huidig bestuurslid van de USBG: Het is een kleinebeleggingsvereniging. In het verleden zijn we behoorlijk actiefgeweest maar we hebben in totaal niet meer dan een paar duizendgulden belegd. Het is ook nooit de bedoeling geweest dat tientallenleden van het USC via het beleggingsbestuur zouden gaan beleggen.Meer voor de aardigheid dan als serieuze bezigheid belegde een steljongens wat geld. Ze dronken een biertje en spraken ondertussenover geld. De bestuursinleg is ongeveer honderd gulden.
Gekelderd
De BVVK, de beleggingsgroep van economiestudenten, bestaat zesjaar. Ruim een jaar geleden werd de vereniging opgeheven wegensgebrek aan animo. Maar Cristine Vermeulen (sociale economie)besloot bijna meteen na de opheffing samen met een studiegenote toteen doorstart.
Ik vind dat je in deze tijd geen economiestudie kunt hebbenzonder beleggingsvereniging. We zagen wel kansen voor de BVVK enhebben tijdens de introductie een flink aantal eerstejaarsenthousiast gekregen. Nu bestaan we uit vijftien leden, vijfouderejaars en tien eerstejaars. We leggen per persoon vijftieneuro per maand in, met een basisinleg van honderd gulden. Het zijngeen bedragen waar je mee binnen zult lopen maar daar gaat het nietom. Het is vooral leerzaam. Ieder bedrijf in Nederland heeftvermogen belegd en wie weet krijg je ooit met die bedrijven temaken. De theorie van beleggen leer je tijdens de studie, depraktijk moet je zelf ontdekken. Eigenlijk gaat het mij niet om hetbeleggen zelf. Ik vind organiseren leuk en zag een markt voorstudenten die iets met aandelen wilden. Daarom heb ik dezevereniging weer opgezet. Zelf ben ik bezig met afstuderen, ik stopstraks met de BVVK. Sinds januari 2001 staat alles op de rails, detrein kan rijden.
Rano Lerrick, student economie en recht en voorzitter van deBVVK: Ik wist nauwelijks iets van beleggen voor ik met de BVVKbegon. Ik wilde in een commissie en hier heb je echt iets aan.Later wil ik individueel gaan beleggen, hier kan ik alvast oefenen.Vijftien mensen weten meer dan een. Daarnaast is het gewoongezellig met bier en chips. We vergaderen een keer per week enbeslissen samen over aan- en verkoop. Op dit moment hebben we 32aandelen KPN, die hebben we gekocht voor 13.29 euro per stuk. Zezijn enorm gekelderd ja, ze zijn nu rond de 6.45 euro. Verderhebben we 25 aandelen Hagemeijer, detailhandel is dat, die van24.81 naar 25.40 euro zijn gegaan en honderd aandelen Laurus. InLaurus zitten grootwinkelbedrijven als Konmar en Super. Het is van6,27 naar 7,10 per stuk gegaan.
Hoe we weten wat we moeten kopen? Via internet, de krant,ouders. We hebben indertijd KPN gekocht omdat het spannend was. Jehoorde er elke dag over in het nieuws en het had goedevooruitzichten. Momenteel dus niet, maar ik denk dat het aandeelzich op termijn wel zal herstellen. Siebren van Terwisga, fiscusvan BVVK, vult aan: Het is leuk om te proberen het onderste uit dekan te halen. Het is ook spannend om niet alleen stabiele dus saaieaankopen zoals Hagemeijer te doen. Rijk hoef ik hier niet van teworden, het gaat ook mij vooral om het leeraspect. Later wil ik welveel geld verdienen ja, een goede baan in het bedrijfsleven of opeen ministerie, groot huis, mooie auto.
Ook Rano ziet een mooi huis en een tweede huisje voor zich alshij aan later denkt. Cristine vindt geld en werk minderinteressant: Werken vind ik eigenlijk zonde, het komt op de tweedeplaats. Ik ga heus wel een tijd hard werken en ik zal ook weltijdelijk een echte yup worden. Maar daarna wil ik kinderen, buitenwonen en schapen in de wei, kippen om het huis. Nee, ik wil nietrijk worden. Ik heb een hekel aan mensen die veel geld uitgeven.Echt waardevolle dingen hebben niks met geld te maken: dieren,lachen, in het bos wandelen. Ik hoef niet te douchen in een luxebadkamer met marmeren vloeren, er mag best schimmel op de murenzitten.
Met Cristine vertrekt de laatste vrouw bij de BVVK. Het bestuuris van plan daar wat aan te doen: We gaan in de introductie actiefvrouwen werven, zegt Rano. Er kunnen nog mensen bij, we hebben eenledenstop bij vijfentwintig leden. Daarboven wordt het lastig omsamen beslissingen te nemen.
Studenten in andere steden beleggengrootschaliger
Vergeleken met sommige andere studentensteden zijn de Utrechtseinitiatieven klein. Studentenbeleggingsvereniging B&R BeursRotterdam heeft 350 leden en beheert een vermogen van ongeveer160.000 gulden. In Groningen is Big Deal smart investments actief,de opvolger van B&R Groningen. Met tweehonderd leden en eenvermogen van 25.000 euro organiseert Big Deal evenals Rotterdamfondsendagen, workshops, congressen, bedrijfsbezoeken,beleggingscursussen en een jaarlijkse studiereis. De verenigingenvallen onder B&R Nederland, een landelijk opererendestudentenbeleggingsgroep die ook een afdeling in Amsterdam heeft.In Utrecht was tot zomer 2000 een B&R-afdeling actief, maardoor gebrek aan animo is die inmiddels opgeheven.
Amsterdam kent naast B&R nog het AMF, het Amsterdam MutualFund met een fondsvermogen van 33.000 euro en tachtig leden.Onlangs heeft het AMF tijdens een ledenvergadering beslotenzichzelf op te heffen omdat niet kon worden voldaan aan de nieuwetoezichtregels van de Nederlandse Bank voor beleggingsfondsen. Eenvan die regels is dat een beleggingsfonds niet meer danvijfentwintig leden mag hebben tenzij het als BV verder gaat. Ookstudentenbeleggingsclubs uit Maastricht (150 leden) en Twente (135leden) worden door de nieuwe regelgeving gedwongen tot eenkoerswijziging. Verkassen naar Belgie of alleen nog sponsorgeldenbeleggen zijn de oplossingen waar zij op uitkomen. Zover is het inUtrecht nog niet. Daar houden studenten het voorlopig bij samen eenbiertje drinken en af en toe wat geld beleggen.
Diet Groothuis