Utrechtse studenten gestrand in Teheran

Body: 
De Utrechtse wiskundestudenten, die sinds zondag 6 januari als gevolg van hevige sneeuwbuien vastzitten in Teheran, zullen waarschijnlijk snel naar Nederland kunnen vertrekken. Dat meldde docent Jan Hogendijk dinsdagmiddag 8 januari vanaf het vliegveld van de Iraanse hoofdstad.

Volgens het reisprogramma zouden de studenten, die op 27 december voor een tiendaagse studiereis naar Iran vertrokken, op zondag 6 januari om 5.20 uur hebben moeten opstijgen. Vanwege de overdadige sneeuwval kreeg het toestel van Iran Air op dat moment echter geen toestemming om te vertrekken. Tot maandagavond verbleven de studenten en hun begeleiders daarom noodgedwongen in de slecht verwarmde vertrekhal van Khomeini Airport.

Nadat de groep in de nacht van maandag op dinsdag onderdak had gekregen in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Teheran, leek op dinsdagmiddag het einde van de vertraging in zicht. In een vanwege de slechte telefoonverbinding zeer kort telefoongesprek deelde Hogendijk dinsdagmiddag vanaf het vliegveld mee dat hard aan een oplossing van de problemen werd gewerkt.

Tijdens hun reis brachten de studenten onder meer bezoeken aan de mathematische instituten van de universiteiten van Isfahan en Teheran en kregen zij lezingen over de geschiedenis van de Iraanse en Nederlandse wiskunde. Op oudejaarsavond werden in het Silk Road hotel in Yazd onder leiding van de Nederlandse eigenaar oliebollen gebakken.

EH