UU’ers in kabinet

Body: 
Twee hoogleraren verbonden aan de UU zullen zitting nemen in het gisteren bekend gemaakte kabinet Balkenende IV: Jacqueline Cramer wordt minister van VROM en Ronald Plasterk van Onderwijs.

Cramer (PvdA) is in Utrecht nog niet zo lang geleden benoemd als hoogleraar duurzaamheid. Collegevoorzitter Yvonne van Rooy meldde in een eerste reactie op haar benoeming “blij te zijn dat een Utrechtse hoogleraar zo’n mooie post krijgt, maar het wel te betreuren dat, nu we eindelijk zo’n goede hoogleraar op dit vakgebied hebben, en nog wel een vrouw, we haar zo snel ook weer kwijt zijn.”

De grootste verrassing van dinsdag was de benoeming van hoogleraar genetica en directeur van het KNAW-Hubrechtlaboratorium in De Uithof, Ronald Plasterk als minister van Onderwijs. “Ik denk dat het voor de onderwijswereld fantastisch is dat Plasterk minister wordt", aldus Wouter Bos op Radio 1. Daar gaf ChristenUnie-leider André Rouvoet aan geen moeite te hebben met de benoeming van atheïst Plasterk. “Levensbeschouwing hoeft geen belemmering te zijn," aldus Rouvoet. Plasterk heeft meegeschreven aan het partijprogramma van de PvdA. Hij geniet landelijke bekendheid als columnist van De Volkskrant en van het tv-programma Buitenhof.

Yvonne van Rooy, staatsecretaris Economische Zaken in het kabinet Lubbers, werd begin deze week nog genoemd als mogelijke minister op dat departement, maar ze blijft collegevoorzitter van de UU. “Er lopen in Den Haag vele ministers en staatsseccretarissen rond, maar er zijn in het hele land maar veertien voorzitters van colleges van bestuur”, aldus haar reactie toen haar naam begon rond te zoemen. Op EZ is nu de voormalige onderwijsminister Maria van der Hoeven (CDA) benoemd.

De twee staatssecretarissen die Plasterk op Onderwijs gaan seconderen zijn Sharon Dijksma (PvdA, vicefractievoorzitter) en Marja van Bijsterveld (CDA, partijvoorzitter).

AH

Meer over Balkenende IV in het Ublad van morgen, 15 februari