UU bijna onderaan in Keuzegids

In de enquête waarderen universitaire studenten hunopleiding gemiddeld met een 7. Het rapportcijfer voor het hogerberoepsonderwijs is een 7 min. Omdat in dit soort enquêtes deuitslagen bijna altijd tussen de zes en de zeven ligen, is dit eenaanzienlijk verschil. Nog geen kwart van de 172 ondervraagdehbo-studies krijgt een 7 of hoger. Bij de universiteiten lukt datruim de helft van de 83 opleidingen waar studenten aan de tand zijngevoeld.

De Keuzegids is een consumentengids voor scholieren die nogmoeten kiezen waar zij straks willen studeren. De redactie stelteen ranglijst op van de beste en de slechtste universiteiten. Datgebeurt op basis van rapportcijfers die studenten van de dertienuniversiteiten moesten geven aan de onderwijskwaliteit, organisatieen faciliteiten van hun eigen opleiding.

Maastricht komt voor het derde achtereenvolgende jaar als besteuit de bus. Het onderwijs is er modern en niet schools ofoppervlakkig, vinden studenten. Maastricht voerde indertijd alseerste universiteit probleemgestuurd onderwijs in. Hoorcollegeszijn er zeldzaam en studenten moeten veel zelf ontdekken.

Tilburg en Wageningen eindigen op een gedeelde tweede plek.Daarna volgt Enschede, die daarmee de beste technische universiteitis. De klassieke universiteiten van Leiden en Utrecht en deUniversiteit van Amsterdam eindigen onderaan. Utrecht kent slechtséén als goed beoordeelde opleiding (natuur- ensterrenkunde, rapportcijfer: 7,24) en vier slecht beoordeeldeopleidingen (Kunstgeschiedenis: 6,72; Culturele Antropologie: 6,78;rechten: 6,79 en algemens sociale wetenschappen: 6,84)

Studenten van de drie hekkesluiters klagen over schools ofonsamenhangend onderwijs en noemen de gebouwen waarin ze leskrijgen slecht. Ook zijn er klachten over gebrekkige computers ensoortgelijke faciliteiten.

Leiden maakt een vrije val. In 1997 stond Leiden zesde op deranglijst, nu elfde. Dit jaar enquêteerde Research voor Beleidandere opleidingen dan vorig jaar. De nieuwe cijfers die datopleverde zijn door deKeuzegids gemiddeld met die van 1997. Dat isde 'redding' van Leiden: in de jongste enquête krijgt deuniversiteit de laagste cijfers van allemaal. In totaal zijn er in1997 en dit jaar 25.000 studenten van 500 opleidingengeënquêteerd.

Het zwakke punt van universiteiten is vaak het massale, schoolseonderwijs. Die schoolsheid is, samen met gebrekkige faciliteiten,het euvel van de zwakste wo-studie van dit jaar: rechten in Leiden.Rechten en pedagogiek aan de UvA in Amsterdam en pedagogiek inLeiden eindigen om dezelfde redenen onderaan.

Zeer gunstige beoordelingen krijgen een paar klassieke studiesdie de afgelopen jaren veel studenten verloren. Dat zijn chemie,natuurkunde en Nederlands. Ondanks het verlies aan studenten hebbenzij hun kwaliteit behouden of van de noodgedwongen kleinschaligheidhun sterke punt gemaakt.

HOP, MtW