UU krijgt geld voor Expertisecentrum Literair Vertalen

De Nederlandse Taalunie stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor een Expertisecentrum Literair Vertalen. Dat is een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de Lessius Hogeschool Antwerpen. Zij kwamen als beste uit de bus in een Europese aanbestedingsprocedure. Het gaat om een project van vijf jaar.

Het Expertisecentrum zorgt voor opleiding van literaire vertalers die buitenlands werk in het Nederlands vertalen, maar ook andersom. Het centrum organiseert cursussen en workshops, maar biedt ook deskundigheidsbevordering op maat.

Het onderwijs in Nederland en Vlaanderen heeft weinig te bieden voor mensen die zich willen bekwamen in het literair vertalen. De Nederlandse Taalunie voorzag in deze lacune met het project Steunpunt Literair Vertalen. Dat liep van 2002 tot 2007, ook onder auspiciƫn van de UU en de Antwerpse Hogeschool. Het nieuwe Expertisecentrum is een vervolg hierop.