UU telt vijftien focusgebieden
De lijst met vijftien gebieden is het resultaat van een proces dat ongeveer anderhalf jaar heeft geduurd. Doel was om te bezien of het excellente maar vaak zo heterogene onderzoek aan de UU kon worden gebundeld in thema's met een herkenbare samenhang (focus) en een voldoende grote omvang (massa). Op die manier zou voor de buitenwereld beter zichtbaar worden wat Utrecht allemaal te bieden heeft.
"In de academische wereld is al lang duidelijk wat het Utrechtse onderzoek waard is", zegt rector-magnificus Gispen in een interview in het Ublad van donderdag. “Maar het probleem is dat we die kwaliteit naar buiten toe vaak niet goed over het voetlicht krijgen. Omdat de financiers van onderzoek zich bovendien in toenemende mate richten op brede conglomeraten van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven, is het voor ons van groot belang om pro-actief op zoek te gaan naar partnerships met instituten en bedrijven. Ook dat lukt alleen als je goed duidelijk kunt maken wat je te bieden hebt. Door het vormen van focusgebieden hopen wij onze zichtbaarheid voor toekomstige partners te vergroten."
Volgens de rector worden de focusgebieden geen zelfstandige onderzoeksinstituten. “Het zijn virtuele, dynamische eenheden, die zeker niet in de plaats komen van bestaande instituten. Vanuit organisatiestandpunt is er door het aanwijzen van deze gebieden dus eigenlijk niets veranderd. Daarom krijgen ze ook geen directeur. Ze krijgen wél jonge hoogleraren als trekkers, netwerkers met gezag, die de dynamiek en de inhoudelijke samenwerking binnen hun focusgebied moeten stimuleren, maar die ook goed thuis moeten zijn op de externe markt en die moeten zien waar kansen liggen."
EH