Veel Madrileense studenten vrij op dag bomaanslag
De elfde maart zal de geschiedenis ingaan als de zwartste dag in modern Spanje. Tweehonderd mensen verloren het leven, 1400 raakten gewond door de aanslagen op de treinen in Madrid.
In de grootste Spaanse demonstratie ooit lopen vrijdagavond 12 maart zo’n twee miljoen mensen mee in Madrid. "Ik ben hier om mijn eer te betuigen aan de slachtoffers en hun nabestaanden", vertelt Nuria Larragueta (20), derdejaars journalistiek in Madrid. "Verder wil ik mijn woede uiten tegen degene die de 200 doden op zijn geweten heeft - of het nu ETA of Al Qaida is."
Larragueta legt uit dat de ramp nog groter had kunnen zijn. Op de bewuste donderdag staakten de docenten van alle openbare universiteiten in Madrid. Veel studenten die normaal de trein hadden genomen, bleven die ochtend thuis. "Zoals ik", zegt ze. "Gelukkig zaten er geen bekenden van mij onder de slachtoffers. Een vriendin van mijn moeder zat in de wagon waar de eerste bom afging. Zij liep wonder boven wonder geen ernstig letsel op."
"Ik werd wakker gemaakt door mijn huisgenoot, die was gebeld door familie in Nederland. Zij wisten het eerder dan ik", vertelt Francien Hijmans (26), studente Engels aan de Hogeschool van Amsterdam die sinds januari stage loopt als docent op een middelbare school in Madrid. "Ik ben gelijk voor de tv gekropen. In het begin deed het me niet zoveel. Net als na de aanslagen in New York besef je niet gelijk hoe erg het eigenlijk is. Het is zó onwerkelijk."
Geen van haar leerlingen is overleden of gewond. Wel zijn enkele familieleden van hen getroffen. "Vrijdag stond ik gewoon voor de klas, maar we hielden wel een minuut stilte. Het beangstigendste vind ik het feit dat Al Qaida hier wellicht achter zit. Dan zal het motief van de aanslag de betrokkenheid van Spanje bij de oorlog in Irak zijn. Nederland stond ook achter die aanval."
HOP