Verwarring rond Academische Jaarprijs

'Op expeditie met paleoklimaatonderzoekers naar de broeikaswereld van de toekomst'. Zo luidt de titel van de officiële Utrechtse inzending voor de wedstrijd van NRC Handelsblad, die dit cursusjaar voor de tweede keer wordt gehouden. Doel is om resultaten van wetenschappelijk onderzoek op een aansprekende manier te 'vertalen' voor een breed publiek. Vorig jaar verloor het Utrechtse team van theoretisch fysica Renate Loll van een ploeg uit Wageningen, die hun stad eind september een weeklang veranderde in een educatieve 'city of insects' In het nieuwe Utrechtse project willen onderzoekers en studenten van biologie en geowetenschappen drie korte films en een spel ontwikkelen om jongeren meer inzicht te geven in de klimaatverandering en de mogelijke consequenties daarvan.

Het project van Lucas Lourens van het Darwin Centrum voor biogeologie en sociaal-geografe Tine Beneker kreeg vorige week de voorkeur boven een plan voor het verspreiden van kunst en cultuur via breedband-internet en een voorstel om kinderen en hun ouders door middel van een 'braingame' meer inzicht in de werking van het brein te geven.

Tot verrassing van de Utrechtse jury bleken bij het sluiten van de inzendtermijn echter buiten haar om nog twee voorstellen namens Utrecht bij de organisatie van de Academische Jaarprijs te zijn binnengekomen. Docent musicologie Tassilo Erhardt van de Roosevelt Academy in Middelburg wil een project realiseren rond de Messiah van Händel. Oud U-raadslid Chris Ytsma herhaalt zijn al eerder in de Universiteitsraad gedane voorstel voor het ontwikkelen van universiteitstelevisie. Pas op 20 januari wordt bekend welk van de drie Utrechtse voorstellen verder uitgewerkt mag worden om mee te dingen naar de hoofdprijs van 100.000 euro.