Vijf studenten over Theater-, Film- en Televisiewetenschap

Xander Bronkhorst


Lotte Stigterman (21)

"Toneel is altijd een grote liefde van me geweest. Ik speeldebij het wereldkindertheater in Haarlem en de Amsterdamsejeugdtheaterschool. Vorig jaar ben ik helaas afgewezen voor detoneelacademie in Maastricht. Het toneelspelen heb ik toen even opeen laag pitje gezet. Op dit moment doe ik alleen mee aan eenexperimentele musical. Verder wil ik eerst even mijn leventje hierop orde krijgen en mijn studie serieus aanpakken. Wie weet waag ikover een tijdje nog een poging bij de academie.

"Ik denk dat ik me in mijn studie op de film en televisie garichten, nu ik niet op de planken mag staan. De sfeer onder film-en tv-makers is echt te gek. Ik heb al een keer meegespeeld in eenserie van de NOT en binnenkort doe ik auditie voor een nieuweNederlandse speelfilm. Wat ik precies wil met mijn studie, voor ofachter de camera of misschien wel iets heel anders, zie ik nogwel."

Theater: Gijs Scholten van Asschat als Hamlet vond ikfantastisch. Het was ook een mooie vondst om de stem van de geestvan zijn vader door Hamlet zelf uit te laten spreken.

Film: Zusje was op het moment dat de film verscheen wel degelijkvernieuwend.

TV: Omdat ze in mijn huis een verkeerd abonnement hebben genomenzie ik de commerciële zenders vrijwel nooit. Blauw Licht vande VPRO vind ik wel een goed programma.


Wendy van Dongen (18)

"Zo'n college theaterdansgeschiedenis isinteressanter dan je zouverwachten. Het is leuk de traditionele dansen uit het Verre Oostenen de rituelen eromheen eens te zien. Ik heb nog niet echt bedachtwelke kant ik op wil in mijn studie, dat komt volgend jaar wel.Voorlopig vind ik alles nog leuk. Misschien wordt het iets metdramaturgie, al weet ik nog niet precies wat dat is en welke vakkenik dan moet volgen.

"Heel veel mensen die deze opleiding doen zijn er ook in depraktijk mee bezig. Ik heb zelf nog nooit iets gedaan met toneel ofzo, maar dat sfeertje in het theater, daar word ik iedere keer weereen beetje vrolijk van. Niet dat ik heel veel ga, want het is bestduur. Ik ben een liefhebber van musicals. Vooral Miss Saigon enElizabeth waren mooi. Of mijn medestudenten niet een beetjeneerkijken op dat soort producties? Nee, ik heb daar in ieder gevalnog niets van gemerkt."

Theater: Musicals en dansvoorstellingen.

Film: De sneak preview. Ik houd vooral van spannende films,bijvoorbeeld een thriller als Silence of the Lambs.

TV: Soaps en Amerikaanse series. Speelt Goudkust nog? Dat vondik wel een goede soap.


Kirin Bouwmeister (18)

"Ik ben altijd wel bezig geweest met tekenen en schilderen enzo. Ook heb ik twaalf jaar gedanst, de laatste twee jaar bij eengroep die de crème de la crème vormt op amateurniveau.Maar deze opleiding ben ik vooral gaan doen omdat ik heelgeïnteresseerd ben in de betekenis van vooral film, televisieen de nieuwe media voor onze cultuur en maatschappij. Iedereenkijkt tegenwoordig geloof ik drie uur per dag televisie. En zoietsals Big Brother betekent natuurlijk wel wat.

"Ik heb mij goed laten voorlichten en er is tot nu toe nietstegengevallen, al vind ik sommige theaterwetenschappers wel eenbeetje arrogant. Zíj zijn bezig met kunst en de rest isminderwaardig. Dat bevalt me niet. De studenten theater-, film-, entelevisiewetenschappen zijn gelukkig een beetje eigenzinnig, nietvan die meelopers. En we hebben natuurlijk een gedeelde interesse:de film en het theater. Ik zie economiestudenten nog niet met zijnallen wekelijks naar de beurs gaan."

Theater: Cabaret. De Vliegende Panters en Youp van het Hek vindik erg goed. Bert Visscher was ook altijd hilarisch, maar het wordtsteeds meer van hetzelfde bij hem.

Film: The Blair Witch Project was om de enorme hype alinteressant, maar het was ook nog eens een heel spannende film. Jeziet niets. Alleen maar donker. De sfeer deed me aan Blue Velvetdenken.

TV: Dit was het nieuws met Thomas Acda en Raoul Heertje kijk ikgraag, toch weer cabaret.


Ros Hüner (20)

"Na de Vrije School heb ik een poosje maar wat aangemodderd. Opde middelbare school deed ik wel veel aan toneel en anderecreatieve dingen, maar ik wist helemaal niet wat ik wilde.Uiteindelijk heb ik bewust voor deze studie gekozen. Het moest ietsmet kunst- en management worden. Ik kreeg toen de tip dat er inUtrecht een specialisatie kunstbeleid en -management bestond.Toevallig kwam ik op de open dag van de opleiding theater-, film-en televisiewetenschap terecht. Daar werd me duidelijk gemaakt hoeleuk en belangrijk de media zijn.

"Ik ga al steeds kritischer televisie kijken. Laatst zag ik eenaankondiging voor een show van Oprah waarin vrouwen vanverschillende etnische afkomst werden opgemaakt. Dat gebeurdehelemaal naar westerse smaak. Most Asian women have problems withtheir eyes, ja het zal wel. De manier waarop televisieprogramma'siets zeggen over sociale structuren, dat vind ik interessant.

"Het lijkt me wel leuk om dicht bij het maakproces van een filmof een toneelstuk te zitten. Veel studenten doen nu al allerleidingen op dat gebied. Ik heb dat bewust een beetje afgehouden. Metstuderen alleen heb ik het voorlopig druk genoeg."

Theater: Ik bewonder Freek de Jonge voor de manier waarop hij inzijn fantasievolle voorstellingen harde humor combineert metsubtiel verdriet.

Film: Happiness was dit jaar de beste film.

TV: Waskracht van de VPRO heeft vaak originele en diepgravendereportages.


Valentijn Luiken (24)

"Ik ben al derdejaars, om de een of andere reden heb ik ditcollege nooit gehaald. Voordat ik met deze studie begon heb ik evende PABO gedaan en HEAO-communicatie gestudeerd. Het was allebeiniet wat ik wilde. Door mijn belangstelling voor speelfilms werd ikop het spoor van deze studie gezet. Op dit moment richt ik mevooral op de nieuwe media. Een aantal vrienden van me makenwebsites voor bedrijven. Dat is ook de richting die ik uiteindelijkop wil.

"Ik heb nog heel even acteerambities gehad. Met een aantalmensen hebben we anderhalf jaar geleden een fictief reclamefilmpjegemaakt voor een programma van de TROS. Het was een parodie op TonyLittle, die bodybuilder met paardestaart die fitnessapparatuur opTV aanprijst.Ik speelde Tony Little. Dat is wel tof om zo een paarkeer op televisie te zijn. Met de digitale camera die we toenhebben gewonnen heb ik laatst mijn reis door Amerikavastgelegd.

"Als je er voor openstaat kun je tijdens deze studie allerleileuke dingen doen. Bij Kruimeltje heb ik bijvoorbeeld meegewerktals lokatie-assistent. Ik moet nog altijd gaan kijken of ik wel opde aftiteling sta."

Theater: 'Licht' is een stuk dat ik in mijn eerste jaar hebgezien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Twintig minuten zie jealleen een aantal figuren op het podium. Er gebeurt niets. Danplotseling knalharde Andrea Bocelli gevolgd door een monoloog. Heelimponerend.

Film: Funny Games was tof; choquerend en grappig tegelijk.Verder Lost Highway van David Lynch en U-turn van Oliver Stone. Ende Matrix was natuurlijk prachtig.

TV: Van Discovery Channel mag ik nooit op tijd naar bed. NASA,de exploratie van Mars, quantummechanica, dat soort dingen vind ikgeweldig.


De hoogleraren over de populariteit van hunvakgebied:

'Bij ons kun je een beetje van alles doen'

Na de traditionele topscorers Algemene Letteren enGeschiedenis trok de opleiding Theater-, Film-, enTelevisiewetenschap dit jaar de meeste letterenstudenten. Al jarenneemt het aantal studenten gestaag toe. Vorig jaar was er even eendip (mogelijk omdat de Universiteit van Amsterdam toen voor heteerst een propedeuse film- en televisiewetenschap aanbood en meteen160 studenten trok). Maar dit jaar verdubbelde het aantal Utrechtsestudenten weer bijna (terwijl toch ook het aantal eerstejaars inAmsterdam met liefst negentig toenam). Wat trekt zo in ditvak?

Prof.dr. W. Uricchio, hoogleraar theaterwetenschappen in hetbijzonder de geschiedenis van de film en televisie vindt depopulariteit van de studie niet verwonderlijk. "We wonen in eengemediadiseerde wereld. Het gaat daarom om een heel relevantvakgebied. Ook door de opkomst van allerlei nieuwe media. Naast deculturele relevantie is de methodologie aantrekkelijk voor nieuwestudenten. Die is anders dan van de traditionele vakken. Bij onskun je een beetje van alles doen: literatuur, geschiedenis,kunstgeschiedenis. Er is geen duidelijke afgrenzing zoals bij detraditionele vakken. You're not trapped." Uricchio denkt dat debelangstelling voor deze opleiding zal aanhouden. "Ik zit hier nuvijfjaar en het aantal eerstejaars blijft vrij stabiel groeien."Lachend: "En we zullen het Big Brother-effect zeker gebruiken in devoorlichting."

"Het is moeilijk in algemene zin iets te zeggen over demotivatie van studenten", meent prof.dr. H. Schoenmakers, directeurvan het Instituut Media en Re/presentatie. "Met de massaliteit isook de diversiteit van de studenten toegenomen. In de jarenzeventig was de filmwetenschap erg maatschappijkritisch.Tegenwoordig heeft elke student zijn eigen motivatie om voor dezestudie te kiezen. De meningen over esthetiek lopen zeer uiteen. Nuzitten de liefhebbers van de Hollywood-film en de meer innovatiefingestelde studenten naast elkaar in de collegebanken. De eneafgestudeerde gaat aan de slag bij Joop van den Ende, de ander bijhet Rotterdams Filmfestival. Het is de taak van de docenten dieindividuele gedachtenvorming aan te moedigen."

Schoenmakers erkent dat ondanks een zeer expliciete voorlichtingieder jaar een fiks aantal studenten in de propedeuse afvalt, omdatde studie te theoretisch wordt bevonden. "Bij ons word je geenacteur of filmmaker, dat stellen we altijd zeer duidelijk. Om datnog eens te benadrukken stoppen we meteen veel theorie in heteerste jaar. Sommigen worden daardoor afgeschrikt. Dat wiloverigens niet zeggen dat we niet graag zien dat onze studentenwerkzaam zijn in de praktijk. Integendeel. Iemand die goed is in depraktijk is dat vaak ook in de theorie."

Aantal eerstejaars

1994:..........86

1995:..........96

1996:.........100

1997:.........128

1998:..........74

1999:.........137