Voorschrijven cholesterolverlagers kan beter

Dat concludeert farmaco-epidemiologe Pearl Gumbs uit een analyse van de manier waarop statines door artsen worden voorgeschreven en door patiënten worden gebruikt. Aan de ene kant wordt in ons land een groot aantal patiënten niet met deze cholesterolverlagende middelen behandeld, terwijl ze er volgens de richtlijnen wel voor in aanmerking komen. Andere patiënten krijgen juist wel statines voorgeschreven, terwijl zij ze volgens dezelfde richtlijnen eigenlijk niet nodig hebben.

Omdat de niet behandelde groep aanzienlijk groter is dan de groep patiënten die ten onrechte wél met statines wordt behandeld, zou het rechtzetten van deze situatie leiden tot een grote kostenstijging. Gumbs berekent dat de uitgaven aan statines in dat geval van circa 354 miljoen euro zullen stijgen naar ongeveer 538 miljoen euro. Die ongewenste kostenstijging kan volgens haar echter ongedaan worden gemaakt door een efficiënter gebruik van de middelen.

Alleen substitutie van merkstatines door merkloze, zogeheten generieke middelen kan al leiden tot een jaarlijkse besparing van ongeveer 87 miljoen euro, stelt Gumbs. Zeker zo belangrijk is volgens de Utrechtse promovenda echter een verstandiger gebruik door patiënten. Uit haar onderzoek blijkt dat veel patiënten het gebruik van statines voortijdig staken. Een aantal van hen krijgt als gevolg daarvan hart- en vaatproblemen en moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Als artsen erin slagen om hun patiënten te doordringen van de noodzaak om de middelen te blijven gebruiken, zal ook dat dus een belangrijke kostenreductie met zich meebrengen.

Als deze twee aanbevelingen worden doorgevoerd, hoeven de kosten van het gebruik van statines nauwelijks hoger uit te vallen dan ze nu zijn, constateert Gumbs, terwijl er tegelijkertijd sprake zal zijn van een grote gezondheidswinst.