Vrouw kan niet tegen onrecht

Dat stelt sociaalpsychologe Maureen Tumewu in het proefschrift The social psychology of gender differences and procedural justice in close relationships, waarop zij op 16 november promoveert. Volgens Tumewu zijn er drie oorzaken aan te wijzen voor het geconstateerde verschil.

In de eerste plaats stelt zij dat vrouwen meer relationeel georiƫnteerd zijn dan mannen. Dat wil zeggen dat hun relatie en hun partner, meer dan bij mannen het geval is, deel uitmaken van hun identiteit. Hierdoor reageren vrouwen emotioneler wanneer zij zich door die partner onrechtvaardig behandeld voelen. Dat dit aspect een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit het feit dat ook sterk relationeel ingestelde mannen een grote behoefte aan rechtvaardigheid in hun relatie hebben.

Een tweede verklaring voor hun grotere behoefte aan een rechtvaardige behandeling is volgens de promovenda dat vrouwen doorgaans een lagere sociaal-economische status hebben. Experimenten met Utrechtse studenten bevestigden dat de combinatie van status en geslacht een belangrijke rol speelt. Vrouwelijke proefpersonen die zich moesten verplaatsen in mensen met een lage status toonden zich niet alleen gevoeliger voor een rechtvaardige behandeling dan mannelijke proefpersonen, maar ook dan vrouwen die in het experiment waren ingedeeld in een hoge status groep.

Een derde verklarende factor tenslotte is volgens Tumewu dat vrouwen informatie op een meer gevoelsmatige manier verwerken, terwijl mannen er meer logisch-analytisch mee omgaan. Dit heeft tot gevolg dat vrouwen emotioneler reageren op de manier waarop zij in een relatie behandeld worden dan mannen.

In haar slotwoord roept de promovenda mannen op om in hun gedrag meer rekening te houden met de behoefte aan rechtvaardigheid van hun vrouw of vriendin. Maar ook vrouwen met een sterk relationeel ingestelde man moeten terdege bij diens gevoeligheid voor onrechtvaardigheid stilstaan.