Vrouwen gaan op vakantie vaker vreemd dan mannen




Het meest opvallende resultaat van het U-blad vakantieonderzoekis dat Frankrijk als verreweg het populairste vakantieland uit debus komt. Dat geldt voor 1999 maar ook voor de twee voorgaandejaren. Luieren in de zon op het strand is de belangrijkstebezigheid. En slechts drie procent van de ondervraagden zei deafgelopen drie jaar helemaal níet op vakantie te zijngeweest.

Als we naar de reisbestemming per faculteit kijken vallen erduidelijke verschillen op. In Oost-Europa vind je veel natuur- ensterrenkundestudenten, die daar het liefst op rondreis gaan. Zijhebben het niet zo op luieren op het strand of op Frankrijk alsvakantieland. Dat in tegenstelling tot studenten van de meesteandere faculteiten. Frankrijk wordt het meest genoemd als favorietvakantieland. Alhoewel het land de afgelopen jaren wel langzaam inpopulariteit is gedaald. Spanje is te vinden op de tweede plaats.Italië en Nederland bezetten om beurten de derde plaats.

Studenten godgeleerdheid blijven het liefst in Nederland. 35Procent van de theologen in spe houdt van een actieve vakantie,dertig procent gaat vrijwilligerswerk doen en slechts vijf procentwil luieren. Wiskunde & informaticastudenten verblijven ookliever onder de Hollandse zon, als die zich laat zien tenminste.Net als studenten uit de meeste andere faculteiten houden zij welvan luieren. Een deel van de studenten combineert feesten en bruinworden op het Nederlandse strand, met werken. Dan hebben ze hunvakantie meteen terugverdiend.

Margreet Krottje (26) is tweedejaars psychologie en gaatvakantie en werk combineren. Ze gaat vijf weken naar Terschelling.Overdag ligt ze op het strand en 's avonds werkt Margreet. "Metmijn horeca-ervaring kon ik op Terschelling meteen aan de slag bijéén van de betere restaurants van hetdorpje West", zegtMargreet. "Vroeger was ik heel onrustig. Ik wilde alles zien enmeemaken. En dat heb ik ook gedaan. Ik heb drie maanden inOostenrijk gewerkt in een skidorp, een jaar high school in Amerikagedaan, acht maanden in Turkije gewerkt als reisleidster enanderhalf jaar in Zwitserland in een café. In Zwitserlandbleef ik wat langer hangen omdat ik verliefd werd. Dit jaar ga iknaar Terschelling omdat ik niet meer zo nodig ver hoef te reizen.Mijn studie heeft prioriteit. Ik heb vakantie nodig om even weg tezijn van het dagelijkse leven. Dat kan ik net zo goed opTerschelling doen", zegt Margreet. Ze werkt iedere zomer zodat zein september in één keer haar collegegeld kan betalen."Ik had ook wel druiven kunnen plukkken in Frankrijk maar dat duurtvaak een week of acht, en zo lang kon ik niet weg. Nu kan iktussendoor ook nog eens de boot naar huis pakken. Mijn moeder woontnamelijk in Friesland."

Uit de onderzoeksresultaten van STOGO is gebleken dat deUtrechtse studenten over het algemeen steeds verder weg gaan opvakantie. In 1997 was Australië erg populair, in 1998 was datAfrika. Nu is het helemaal in de mode om naar Zuidoost-Azië tegaan. Twee jaar geleden ging slechts vier procent van deondervraagden naar Azië, in 1998 verdubbelde dat naar acht endit jaar heeft maar liefst zestien procent plannen om naarAzië te gaan. Als je zegt dat je deze zomer naar Israëlof Indonesië gaat reageert niemand meer geschokt. Zelfsstudenten kunnen blijkbaar een verre reis betalen.

Maike Senders (21) is derdejaars geneeskunde en net gebruindterug van Kreta. Deze zomer gaat ze ook nog met een vriendin eenmaand rondtrekken in Mexico. "We gaan er op de bonnefooi naar toe,spannend hè?", lacht Maike. "Ik ben wel de reisgids The lonelyplanet aan het doornemen. Daarin staat dat het noodzakelijk is omSpaans te spreken anders word je niet geholpen in Mexico. Ik moetnog een spoedcursus Spaans volgen."

"In Griekenland heb ik gewoon op mijn kont gezeten. In Mexicokom ik echt niet alleen voor de zon. Als we daar aankomen zitten wenamelijk midden in het regenseizoen." Maike is vorig jaar al naarIndonesië geweest dus een aantal prikken hoeft ze niet meer tehalen aangezien die tien jaar geldig zijn. Voor hepatitis A heeftze nog wel een prik moeten halen.

Maike heeft drieduizend gulden voor een maand Mexicouitgetrokken. En denkt dat ze het daar wel mee haalt. "Anders gaanwe eerder naar huis of zo." Ze heeft dit bedrag bij elkaar gespaarddoor extra te werken achter een bar in een kroeg.

Afgezien van het feit dat studenten verder op vakantie gaan,worden de vakanties ook nog eens steeds duurder. De ondervraagdenkregen de vraag voorgelegd hoeveel ze de afgelopen drie jaaruitgaven aan hun vakanties. Deafgelopen jaren gaven de meestestudenten gemiddeld twaalfhonderd gulden uit voor twee wekenvakantie. Dit jaar geven studenten al gemiddeld veertienhonderdgulden uit. Van de ondervraagde studenten zei zeventig procent tewerken om de vakantie bij elkaar te verdienen. In vergelijking totde twee voorgaande jaren krijgen steeds minder studenten geld vanhun ouders om op vakantie te gaan. Het spaargeld raakt naarmate destudie vordert duidelijk op, want daarvan gaan steeds minderstudenten op vakantie.

Studenten van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen gaan hetgoedkoopst op vakantie. Studenten van Godgeleerdheid enWijsbegeerte kunnen voor 750 gulden twee weken weg, een aanzienlijklager budget dan dat van de gemiddelde student. Opmerkelijk is datstudenten van de faculteit Aardwetenschappen gemiddeld twee wekenop vakantie gaan met een bedrag van ruim tweeduizend gulden.Studenten Rechtsgeleerdheid gaan ook met een zakcentjeméér op reis. Zij zitten op een bedrag vanvijftienhonderd gulden voor veertien dagen.

STOGO heeft onderzocht hoe de studenten de afgelopen jaren hunreisdoel hebben bereikt. In zowel 1997, 1998 als 1999 staat de autoboven aan de top drie van favoriete transportmiddelen. Daar vlakachter op nummer twee komt het vliegtuig, dat hard bezig is de autoin te halen. Waarschijnlijk komt dat omdat vliegen steeds goedkoperwordt. Studenten zitten duidelijk niet meer te wachten op eenovervolle bus die hen non-stop in zestien uur naar het strandbrengt. De bus stond de afgelopen twee jaren nog wel op drie, ditjaar is dat de trein.

Kim Vos is derdejaars biologie en gaat deze zomer met haarvriendje naar Ierland. "Vorig jaar werkte ik in een kroeg inFriesland waar ik hem heb leren kennen. Hij was daar met een paarvrienden zeilen. Eigenlijk zou je het een uit de hand gelopenvakantieliefde kunnen noemen. Toevallig studeert hij ook inUtrecht. Zijn ouders hebben een huis in Ierland. We gaan met hetvliegtuig omdat dat de goedkoopste manier is", vertelt Kim. Ze isde afgelopen maanden studentassistent geweest en heeft zo haarvakantie bij elkaar verdiend.

Het begrip vakantieliefde kennen alle studenten wel. Van demannelijke studenten zei 66 procent de afgelopen drie jaar eenvakantieliefde te hebben gehad. Bij de vrouwen is dat 56 procent.Bij meer vrouwen dan mannen zette de vakantieliefde zich na devakantie voort. Een opmerkelijke conclussie is dat vrouwen tijdensde zomervakantie meer vreemd gaan dan mannen. Dertien procent vande mannen zegt weleens vreemd te zijn gegaan. Twintig procent vande vrouwen vrijt wel eens met een ander in de zomervakantie.

Michiel ten Broek (26) en zesdejaars rechten. Michiel gaat dezezomer naar Frankrijk. "In Frankrijk ga ik altijd naar Biaritz. Vierjaar geleden heb ik daar Marie leren kennen, een Fran aise. Zeheeft daar een huis. Marie is een oude vakantieliefde. Ik ga altijdeven bij haar langs als ik in de buurt ben. Twee jaar geleden is zenaar Nederland gekomen. En dit jaar wil ik wel weer naar haar toe.Ik heb de afgelopen maanden gewerkt om op vakantie te gaan. Ik geefmeestal zo'n 75 gulden per dag uit op vakantie. Het is toch vaakeen beetje zuipen op de camping en uit eten. Ik ga altijd met deauto op vakantie. Dan ben je hartstikke mobiel en kan je ter plekkealle kanten op. Vorig jaar ben ik met een vriend een maand naarBarcelona geweest, daar heb ik een italiaanse leren kennen.

"Als ik op vakantie ga vindt ik het belangrijk dat het lekkerdruk is en dat ik andere mensen leer kennen. Liefde? Ik zoek hetniet op, het overkomt me", vervolgt Michiel. Hij zegt dat hij deafgelopen jaren wel iedere zomer een vakantievriendin heeft gehad."Hoeveel vriendinnen per vakantie dat kan ik me niet meerherinneren."

Bijna zestig procent van de vrouwen heeft aangegeven dat erweleens iets van hen gestolen is. Mannen klagen minder overgestolen goederen dan vrouwen. Veertig procent van de mannen gafaan dat er ooit iets van hen ontvreemd was tijdens de vakantie.Toch zullen mannen daar sneller problemen van ondervinden danvrouwen. Zij gaan namelijk slechter verzekerd op vakantie dan devrouwelijke studenten.

Eten in het buitenland kan erg lekker zijn, tapas in Spanje,haute cuisine in Frankrijk of Italiaanse pasta. Maar je kunt er ookziek van worden. Uit het onderzoek is gebleken dat de mannelijkemaag het op vakantie sneller begeeft dan die van een vrouw.

Niet alleen gaan de studenten steeds verder en duurder opvakantie, ook gaan zij steeds vaker. Het is voor studenten langniet meer zo bijzonder om in de wintermaanden op wintersport tegaan. Mannen gaan in vergelijking tot vrouwen vaker op vakantie,maar vrouwen blijven langer weg. De vakantieduur is de afgelopendrie jaar hetzelfde gebleven. De grote vakantie duurt gemiddeldtwee weken. De kleine vakantie, vaak de wintersport, duurtgemiddeld een week.

Dit jaar is vijfendertig procent van de geënqûeteerdenal op vakantie geweest. In de meeste gevallen ging het om eenwintersport. Ook voor de sneeuw en de après-ski gaan destudenten het liefst naar Frankrijk. Door het meetellen van dewintersport bij het bepalen van de favoriete overnachting, belandthet appartement hoog in het klassement. In de zomer kamperenstudenten liever.

Albert van Beek-Calkoen (23) is derdejaars recht en economie."Ik houd eigenlijk niet zo van zomervakantie. Vroeger ging ik metmijn ouders naarde Achterhoek. Zij hebben het ook niet zo opvakantie. Vakantie heb ik nog nooit rustgevend gevonden. Uitrustenkan ik thuis ook op mijn balkonnetje. Dat neemt niet weg dat ik welvan reizen houd. In september ga ik naar Marokko, later dit jaarwil ik met mijn vader ook nog naar China, maar dat wordtwaarschijnlijk ergens in maart. Ik zou met mijn jaarclub naarMaleisië gaan. Omdat de vader van een jaarclubgenootje daarambassadeur is zouden we daar wat goedkoper kunnen verblijven. Ikheb besloten om niet mee te gaan. Als ik daar naar toe ga wil ikook meteen een rondreis maken, en daar is nu geen tijd voor want wezouden maar een paar weken gaan. Ik werk om mijn vakantie teverdienen. Bovendien heb ik ook aandelen die genoeg opleveren",zegt Albert.

In de zomer van 1999 gaan de studenten ook weer massaal naar deFranse campings. 62 Procent gaat met de auto en het liefst op debonnefooi. De meeste Utrechtse studenten gaan niet met eengeorganiseerde reis mee. Vijftien procent doet dat wel.

In september is iedereen gebruind weer terug van weggeweest enkunnen de studenten massaal worden aangetroffen in de nazomerzon opde Utrechtse terrasjes. Alwaar ze elkaar vermaken met mooievakantiekiekjes en stoere verhalen.

Rosalie Curto