VSNU en bonden onderhandelen over nieuwe CAO

Inkomsten en arbeidsvoorwaarden

VSNU: Biedt ruim 4,5 procent salarisverhoging voor een CAO van24 maanden.

Bonden: Eisen vier procent salarisverhoging over 12 maanden, metaan het einde van het jaar een bonus van 0,5 procent met een bodemvan 500 gulden.

* Aio's moeten in schaal 10 betaald worden.

* Afschaffen jeugdschalen en wachtschalen 1 tot en met 5

* Afspraken over inkomensverbetering moet doorwerken inpensioenen en uitkeringen.

Afschaffen ambtenarenstatus

VSNU: De werkgevers willen overgang naar het privaatrecht(afschaffen ambtenarenstatus) bij openbare universiteiten.

* Vereenvoudiging regelgeving dienstverbanden voor bepaaldetijd

* Vereenvoudiging regelgeving ontslag

Tijdelijke aanstelling

Bonden: Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden overtijdelijke aanstellingen en de werkgevers moeten het tijdelijkekarakter van de aanstelling motiveren.

Bij reorganisatie moet er binnen drie maanden een personeelsplanop tafel liggen. Wanneer de werkgever zich niet aan deze termijnhoudt, kan de werknemer niet meer gedwongen ontslagen wordengedurende een periode van 20 maanden.

Functieordenen

VSNU: De werkgevers willen een nieuw systeem van functieordenenuiterlijk in het najaar van 2001 ingevoerd hebben. Aan de bondenwordt een voorstel gedaan voor de invoering van de Hay-methode,inclusief een plan van aanpak.

De werkgevers willen een flexibel personeelsbeleid. Eind vorigjaar zijn er afspraken gemaakt over een aantal experimenten rondeen meer prestatie- en competentiegericht systeem van belonen. Ditsluit aan bij het reeds ingang gezette beleid gericht op meerflexibiliteit en maatwerk. Hiermee willen de werkgevers (jong)talent aantrekken en behouden en kunnen universitaire werknemerszich profileren op de (internationale) arbeidsmarkt.

Differentieel belonen

VSNU: In afwachting van een nieuw beloningssysteem, regelgevingvereenvoudigen en overlaten aan de verantwoordelijkheid van deafzonderlijke werkgevers.

Arbeidsmarkt, loopbaanontwikkeling en mobiliteit

VSNU: Door de vergrijzing, ontgroening en internationaleconcurrentie willen de werkgevers exra maatregelen treffen voorbehoud en aantrekken van jong talent. Een aantal projecten is reedsin gang gezet of gaat binnenkort van start.

Het huidige beleid van de afgelopen twee jaar ten aanzien vandoorstroom van vrouwen naar hogere wetenschappelijke functies wordtvoortgezet.

Bonden: Voortgang van werknemerscategorieën met achterstandop de arbeidsmarkt (zoals vrouwen en allochtonen) moeten aan deCAO-tafel gerapporteerd worden en in de WOPI-cijfers vermeld.

* Landelijk afspraken maken over reïntegratie vanarbeidsongeschikten .

* Sollicitanten die reeds bij een universiteit werken moeten bijandere universiteiten als interne kandidaat beschouwd worden envoorrang krijgen.

* Per universiteit moet er een scholingsplan komen waarinafgesproken is welk percentage van de loonsom aan scholing wordtbesteed.

Loopbaanbeleid moet structureel worden ingepast inpersoneelsbeleid.

* Door de herziening van het belastingstelsel kunnen bepaaldeberoepskosten vanaf 2001 niet meer worden afgetrokken. Binnenredelijke grenzen moet een werknemer recht hebben opcompensatie.

(Buitengewoon) verlof

VSNU: Er moet een studie komen naar vereenvoudiging vanregelgeving inzake verlof. Voor de werkgever zal daarbij de wet'Arbeid en Zorg' leidend zijn. In het wetsvoorstel wordenverlofrechten vastgelegd, uitgebreid en geflexibiliseerd en fiscalemaatregelen voorgesteld voor het sparen van verlof.

Bonden: Wachten met voorstellen totdat kaderwet Arbeid en Zorgduidelijk is.

Werkdruk

Bonden: In vorige CAO zijn afspraken gemaakt overwerkdrukonderzoek. Dit heeft nog geen resultaten opgeleverd. Debondenwillen zo snel mogelijk concrete afspraken hierovermaken.

Disciplinaire maatregelen

VSNU: De huidige disciplinaire maatregelen zijn afkomstig uithet ambtenarenrecht en passen niet meer in modernearbeidsverhoudingen, waarin de gelijkwaardige relatie werknemer enwerkgever centraal staat. Voorstel is om het in de CAO te beperkentot een kapstokartikel.

Sociale zekerheid

VSNU: Op 1 januari 2001 gaan de Ziektewet (ZW) enWerkloosheidswet (WW) voor het universitair personeel vankracht

Pensioen

VSNU: De werkgevers willen de pensioenen flexibeler en modernerte maken. Dit is mogelijk door recente verandering in depensioenwetgeving.

Tegemoetkoming ziektekosten

VSNU: Doordat de overheid een bezuinigingsmaatregel heeftgetroffen in de royale tegemoetkoming in de ziektekosten, willen dewerkgevers dat deze bezuinigingen in de komende CAO ten laste komenvan de tegemoetkomingen voor werknemers.

Bonden: Een evenredige tegemoetkoming in de ziektekosten voordeeltijders en geen uitbetaling naar rato van aanstelling.

Medezeggenschap

Bonden: Werkgevers moeten medezeggenschap van werknemersstimuleren en faciliteren.

Intellectueel eigendom

VSNU: Resultaten van onderzoek rond auteursrecht moeten in devolgende CAO tot afspraken leiden. De werkgevers zijn van mening,dat het intellectueel eigendom van de prestaties binnen deorganisatie aan de werkgever toekomen.

Leeftijdsbewust kwaliteitsbeleid

VSNU: Universiteiten moeten uitstroom ouder personeel in kaartbrengen en deelnemen aan seniorenbeleid.

Janny Ruardy