`Waar ik loop, maakt me niet uit'

Body: 
Constant Dedel, medewerker van de universitairearchief- en registratiedienst, loopt in het weekend van 18 juni meein een tweedaagse wandeltocht rond Amersfoort. Op zich zou dit feitgenoeglijk vergeten kunnen worden, ware het niet dat hij daar zijn80.000ste geregistreerde wandel-kilometer af kan vinken.

Dedel, die al sinds 1967 bij de dienst werkt, heeft overal inNederland wel eens gelopen en doet dit jaar voor de 29ste keer meeaan de Nijmeegse Vierdaagse. "Vroeger vier maal vijftig, maar sindstwee jaar vier maal veertig" relativeert hij. "Ik zit de hele weekbinnen, het wandelen ontspant me. Ik geniet van de mensen en denatuur", aldus de 52-jarige, visueel gehandicapte, beheerder vanpersoneelsdossiers. Maar niet alleen in Nederland kon hij in hetrode wandelboekje zijn gelopen kilometers laten registeren. Zijnmooiste herinneringen bewaart hij aan zijn tochten door Japan enNieuw Zeeland: "Nieuw Zeeland bestaat uit twee grote eilanden. Opde een is het altijd herfst en op de andere heerst een subtropischklimaat. Het mooiste waren de bergen, bossen, kraters enwarmwaterbronnen. In Japan zag ik overal tempels enBoeddhabeeldjes."

Wat neemt hij mee in z'n plunjezak? "Een regenjack, een petje eneen lunchpakket met boterhammen met kaas en vlees." Hij kan dewandelende U-bladlezer helaas niet al te veel bruikbare tips geven,behalve het dragen van goed schoeisel en het drinken van voldoendevocht. Dedel, volgens zijn collega bestaat er "geen hardwerkenderfiguur", vierde in mei 1985 zijn 40.000ste kilometer in Utrecht.Daarvoor kreeg hij toen naar eigen zeggen een klein bekertje enstripboeken. Dat zit er op de 19de niet in: "Het is te duurgeworden, ze geven nu een petje." De 100.000 kilometer wil hij ooknog halen ("maakt me niet uit waar").

Door zijn handicap kan Constant Dedel geen bergwandelingen meermaken, maar dat ontmoedigt hem allerminst. Hij is niet voor niets`Centurion' (de Engelse titel voor iemand die binnen 24 uur100 mijlheeft gewandeld) en `International Master Walker' (als er in zevenEuropese landen én Japan is gewandeld). Zijn grootsteprestatie? Twee keer op en neer van Nijmegen naar Rotterdam.Non-stop, wel te verstaan: "dag en nacht, 160 kilometer."

Zijn collega's bij Archief en Registratuur zullen Constant zijn80.000ste kilometer niet zomaar laten lopen. In 1985 werd hij alverrast met een versierde deur en zorgvuldig getekende voetstappenin de richting van zijn bureau, dus dit jaar zullen ze nog ietsspectaculairders uit de kast moeten trekken. Dat hebben ze er graagvoor over: "Constant hoort bij hetmeubilair, hij doet dit werk alzo lang." Bovendien schijnt Constant Dedel er nòg eenopmerkelijke vaardigheid op na te houden: hij kan iedereen, navermelding van de geboortedatum, zonder aarzeling de geboortedagvertellen! Een onderhoudende wandelaar, en dat al ruim dertig jaaren twee keer de wereld rond.

Nathan Vos