Het ziet er goed uit voor komende zomer! Na een lange lockdown en beperkende maatregelen wordt er nu toch steeds meer mogelijk. Ook voor de aankomende zomervakantie zijn de indicatoren goed. Dus na nog een paar weekjes zwoegen op de studie kunnen we er straks even tussenuit voor een welverdiende vakantie of kun je misschien zelfs die langere verre reis alsnog gaan plannen!

Nog wel beperkingen, dus bereid je reis voor

Ondanks dat er de komende tijd weer veel meer mogelijk gaat worden zullen er voorlopig nog wel beperkingen blijven, ook wat betreft de vakantie. Het is daarom zaak om je goed te laten informeren voordat je overgaat tot het boeken van een vakantie.

Op het moment van publicatie van dit artikel zijn er nog maar enkele landen waarvoor code geel geldt, de rest is oranje of rood. Code geel en code groen zeggen dat het land of de regio veilig genoeg is om naartoe te reizen en bij terugkeer uit zo’n land hoef je niet in quarantaine.

Het is de verwachting dat er tegen de zomer steeds meer landen van naar code geel of, nog beter, code groen zullen gaan, maar niets is nog met zekerheid te zeggen. Houd daarom de berichtgeving goed in de gaten! De meest betrouwbare informatie vind je steeds op deze website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Check je reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden, het liefst in combinatie met een annuleringsverzekering. Naast financiële dekking voor schade door onvoorziene omstandigheden tijdens je reis, biedt een reisverzekering ook praktische hulp. De alarmcentrale die iedere reisverzekeraar heeft, kan je helpen met het regelen van dingen in noodsituaties. Denk hierbij aan het regelen van een hotel als je ergens bent gestrand of bij medische gevallen het vinden van een goede dokter of het beste ziekenhuis. Wel zo fijn als je kunt terugvallen op hulp van experts in situaties dat jij al genoeg aan je hoofd hebt.

Heb je nog geen reisverzekering? Je kunt deze tegelijk afsluiten met het boeken van je reis. Dat is dan een zogenoemde kortlopende reisverzekering waarvan de looptijd exact de duur van je vakantie is. Dit is een goede en ook de goedkoopste optie als je eigenlijk niet heel vaak op vakantie gaat.

Als je echter vaker op reis gaat, langere vakanties maar ook een korte stedentrip bijvoorbeeld, dan is al snel een doorlopende reisverzekering interessanter én voordeliger. Met een doorlopende reisverzekering ben zoals de naam al zegt doorlopend verzekerd, voor een vaste premie per maand of per jaar.

Naast het feit dat dit bij meerdere reizen per jaar meestal goedkoper is dan steeds een kortlopende verzekering af te sluiten, is een doorlopende ook handiger. Je hoeft dan immers niet steeds opnieuw een verzekering af te sluiten en kunt het ook niet vergeten als je onverwacht last minute een tripje maakt.

Voor het vinden van een reisverzekering die past bij jouw reisgedrag zijn er online diverse vergelijkingssites, bijvoorbeeld deze reisverzekering vergelijker van Kieszeker.

Hoe gaat de reisverzekering om met corona?

Corona is een speciale situatie geworden bij veel reisverzekeringen en hoe er mee om wordt gegaan verschilt dan ook per verzekeraar. Reis je naar een land of regio met code geel, dan kun je ervan uitgaan dat de reisverzekering ook corona gerelateerde zaken dekt.

Maar reis je naar een bestemming waar code oranje of rood geldt, dan is het een heel ander verhaal. Een aantal verzekeraars geeft ook bij code oranje dekking, maar een aantal ook niet. Kijk dit dus goed na als je naar een dergelijk land reist! Wel is het zo dat als jouw reisverzekeraar geen dekking voor corona gerelateerde zaken geeft in oranje of rode gebieden er wel dekking geldt voor zaken die daar niets mee te maken hebben. Tenzij het oranje of rode reisadvies (ook) geldt voor andere zaken dan corona.

Annuleringsverzekering

Naast de reisverzekering is er ook de annuleringsverzekering. Deze kun je meestal afsluiten als extra optie in combinatie met de reisverzekering. Een annuleringsverzekering dekt de kosten indien je een geboekte vakantie door onvoorziene omstandigheden moet annuleren. Ook als tijdens je vakantie iets gebeurt waardoor je voortijdig terug moet, bijvoorbeeld als je ziek wordt of er is iets ernstigs gebeurd met thuisblijvende familie, dan worden de extra kosten vergoed.

Corona en annulering

Bij een annuleringsverzekering is het wel zo dat annulering door corona niet altijd geldt als onvoorziene omstandigheid. Dus als je een reis moet annuleren of afbreken omdat je positief bent getest op corona, dan kan het zijn dat de annuleringsverzekering dit niet of slechts gedeeltelijk vergoedt. Het verschilt per verzekeraar hoe hier mee om wordt gegaan, dus kijk ook dit van tevoren goed na.

Andere aandachtspunten bij een reis- en annuleringsverzekering

Een reis- en annuleringsverzekering biedt geen dekking in geval dat de reisorganisatie failliet gaat. Vooral in deze onzekere tijden is het is daarom aan te raden om alleen te boeken bij een organisatie die is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

In deze coronatijden kunnen reisadviezen plotseling wijzigen. Informeer daarom of je reisverzekering nog volledig dekt als tijdens je vakantie het reisadvies voor jouw bestemming verandert.

Als je niet van pakketreizen houdt en liever alles zelf regelt, check dan of je annuleringsverzekering voor alle reisonderdelen geldt. Als bijvoorbeeld een vlucht wordt gecanceld, vergoedt je verzekering dan ook de andere onderdelen die je daardoor mist?

Geniet van je vakantie!

Ondanks alle adviezen over voorzorgsmaatregelen in dit artikel is een vakantie natuurlijk primair bedoeld voor relaxen en ontstressen. Ons eindadvies is dan ook, ga goed voorbereid op reis, maar geniet vooral van je vakantie nu het weer kan!