webnieuws

Body: 
Bij een merkwaardig incident in het Jeannette Donker-Voetgebouw zijn maandagmiddag vier laboranten van de afdeling Veterinaire, Farmacologie, Farmacie en Toxicologie gewond geraakt. In eerste instantie leken de brandwonden aan hoofd en handen veroorzaakt te zijn door problemen bij het doen van proefnemingen. Later bleek dat de laboranten gewond raakten toen een blusinstallatie aansloeg. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van het voorval. De medewerkers konden na behandeling in het UMC weer naar huis. Eén van hen heeft het advies gekregen het brandwondencentrum in Beverwijk te consulteren voor verdere behandeling.

Brandwonden

Tbs voor seriezoener

De rechtbank heeft dinsdagmiddag een gevangenisstraf van drie jaar en verplichte tbs-behandeling opgelegd aan de de seriezoener. De eis van het Openbaar Ministerie was vijf jaar en tbs. De rechter achtte bewezen dat de man op het studentencomplex Tuindorp West tussen september 2005 en april 2006 vijf studentes belaagde. De 30-jarige M.L. werd echter vrijgesproken van het lastigvallen van twee vrouwen in de nabijheid van het complex. De dader probeerde eerst zijn slachtoffers te zoenen, wat in een enkel geval ook lukte. Bij vier vrouwen werd hij zeer gewelddadig toen hij tegenwerking ondervond. Vervolgens stal hij hun de persoonlijke eigendommen.

Boete voor Corps

Het Utrechtsch Studenten Corps is vorige week veroordeeld tot het betalen van een boete van 1500 euro waarvan 750 euro voorwaardelijk. De studentenvereniging stond voor de economische politierechter vanwege het overtreden van de milieuwet. Na feesten rondom Koninginnedag en het verenigingslustrum in juli, constateerden inspecteurs dat het vuilnis van het corps niet goed gescheiden was en op een verkeerde manier was opgeslagen. Verder was er sprake van zwerfvuil.

Eredoctor

De auteur Willem Jan Otten, de Japanse hoogleraar Tadaki Hirose en de Amerikaanse hoogleraar Diane Marie Amann krijgen een ere-doctoraat van de Universiteit Utrecht. Ze worden tijdens de dies op 26 maart gelauwerd. Otten heeft volgens de universiteit in zijn romans, toneelstukken, gedichten en essays het grote belang van levensbeschouwelijke en religieuze thema's zichtbaar gemaakt. Hirose heeft een zeer sterke en lange band met het plantenecologisch onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Amann is een internationaal vermaarde specialiste op het terrein van internationaal strafrecht en internationale mensenrechten.