Weerd 7

Met 21 jongens om de tafel

Charlotte Schneider,

Guido van Welsenes (22) woont sinds 2001 op de Weerd. Hij heeft dus al het één en ander aan feesten meegemaakt. "Zo rond februari, maart hebben wij altijd een groot kerstdiner", vertelt hij. "De keuken en geru worden helemaal leeg gehaald: banken eruit, schildpadden naar boven." Dat moet ook wel, want er zitten al gauw zo'n vijftig man aan tafel. Iedere bewoner neemt namelijk zijn vriendinnetje of een date mee naar het diner. En de huisgenoten die het afgelopen jaar het huis hebben verlaten, komen ook nog.

A.P. Capone

Het heeft wel wat voeten in de aarde, zo'n diner. Maar dat is nog niets vergeleken bij het huislustrum dat elke vijf jaar wordt gevierd. Daarvoor wordt anderhalf jaar van tevoren al begonnen met sparen. Tom Joordens geniet nog na als hij vertelt over het afgelopen lustrum: "De benedenverdieping en eerste verdieping werden compleet leeggehaald. Iedereen sliep dus maar een beetje bij elkaar op de kamer. Er wordt een maand lang volop geklust om alle ruimten bij het thema te laten passen. We houden het feest altijd in de zomer, zodat we ook de tuin in kunnen."

Dat het afgelopen thema A.P. Capone was, is nog duidelijk te zien in het huis. De schilderingen blijft namelijk zitten tot het volgende lustrum. Guido en Tom laten het vol trots zien: één kamer was omgebouwd tot casino. De muren zijn groen-wit gestreept en er zijn speelkaarten op de muur geschilderd. Ook al staan er nu weer gewoon een bed en bureau in de kamer, het is niet zo moeilijk om je voor te stellen dat hier vorige zomer nog stevig werd gegokt, gerookt en natuurlijk gedronken. Het ziet er allemaal supercool uit boven. Er is ook een geldpakhuis, een bootleg bar waar baco's (Bacardi met cola) gedronken werden en een dark room.

Ook in de tuin werd volop gefeest. Van alle vriendinnetjes en dates kregen de mannen van de Weerd een bar met tap cadeau voor in de tuin. Bijna 600 man genoten van het bier. "Iedere huisgenoot mocht twintig mensen uitnodigen," zegt Guido. "En natuurlijk waren er ook heel veel oud-huisgenoten."

Het Sluisje

De Weerd heeft een goede band met alle oud-huisgenoten. Guido: "Echt cool, af en toe komt er nog een opa langs van ergens in de zeventig." Alle oud-huisgenoten zitten in oud-huisgenotenvereniging 'Het Sluisje'. Deze vereniging zorgt elk jaar voor het Sinterklaasfeest, waarbij ze zelf verkleed gaan als Sinterklaas en Zwarte Piet; om het jaar organiseren zij het huisvoetbaltoernooi. De oud-huisgenoten zijn bij elke dies aanwezig en ook bij de jaarlijkse huisontgroening, waarbij nieuwe bewoners van de Weerd worden 'getoetst op hun kennis' over alle huisgenoten en oud-huisgenoten. Tom: "Op die manier wordt er een hele sterke band gecreëerd tussen iedereen die op de Weerd woont of sinds 1963 heeft gewoond."

In 1963 kwam het huis vrij voor studenten. "De SSH, eigenaar van het pand, hield een hospiteerdag voor twintig kamers", weet Tom. "Twintig leden van het Utrechts Studenten Corps zijn toen voor het kantoor van de SSH gaan zitten en hebben zich de hele dag rijkelijk laten bedienen door de bediendes van het corps. Door deze arrogante houding werd iedereen natuurlijk weggejaagd en konden de twintig jongens het huis betrekken." Guido: "Sindsdien is er een contract met de SSH, waarin staat dat wij zelf onze huisgenoten mogen uitzoeken."

Couscous

Het is bijna vijf uur en steeds meer jongens komen de gemeenschappelijke ruimte binnen. De eerste biertjes worden uit de ijskast gepakt. "Om vijf uur sluit de inschrijving voor het eten", zegt Guido. Hij wijst naar een groot krijtbord waarop allemaal namen staan. Hierachter zetten de jongens een kruisje als ze die avond mee-eten. "Twee mensen doen inkopen, voor ongeveer drie euro per persoon. Als die terug zijn, helpt iedereen met groente snijden enzo." Om zeven uur wordt er gegeten.

Meestal wordt er wel iets lekkers gemaakt, maar soms gaat het mis. Guido weet zich de couscous van oud-huisgenoot Babbel nog goed te herinneren. "Die zag er echt niet uit! Grijs en grauw, gewoon niet te eten. Het was smakeloos en plakte ook ontzettend aan het bord vast." Tom weet dat ook nog wel, maar vindt dat er over het algemeen wel lekker wordt gegeten op de Weerd. "Puree uit een pakje komt er hier niet in. Voor dat soort dingen gebruiken we gewoon echte aardappels", zegt-ie. Ook wordt er nooit twee dagen achter elkaar hetzdelfde gegeten."

Naast het samen eten, gaan de Weerdbewoners regelmatig wat drinken in de stad. Tom: "Op vrijdagavond gaan we bijvoorbeeld eerst wel eens bowlen en daarna gaan we ergens wat drinken." Guido: "We hebben niet echt een stamkroeg ofzo. We kiezen een café uit die past bij onze stemming van de avond." Tom vult hem aan: "Maar we eindigen meestal wel in de Woo."

Ook nog studeren

Samen eten, drinken en feesten is ontzettend leuk, maar op de Weerd moet natuurlijk ook worden gestudeerd. "Er wordt steevast bij elke huisvergadering eerst een rondje studie gedaan", zegt Guido. "Iedereen moet dan vertellen hoeveel punten hij heeft gehaald en wat de doelstellingen zijn voor de komende tijd. Niet om elkaar te controleren, maar meer als stok-achter-de-deur." Tom: "Elk jaar wordt een ouderejaars, iemand die zijn studie zelf goed heeft gedaan, aangesteld als studiebegeleider. Met hem kan je eventuele problemen op studie-gebied bespreken."

Al met al dus best druk: zo'n intensief huisleven en daarnaast een studie. "In principe teken je hier voor vijf jaar", aldus Guido. "Daarna is het wel de bedoeling dat je een keertje weg gaat." Tom: "Ja, maar dan ben je er ook aan toe om wat serieuzer met je studie bezig te zijn; dan is het fijn als je wat meer rust hebt. Op een gegeven moment is het gewoon mooi geweest."