'Welke student kan eventjes 6500 euro op tafel leggen?'

Hugo de Vries (24) is dit collegejaar begonnen aan zijn master conflictstudies. Het is het zesde jaar dat hij studeert wat betekent dat de studiefinanciering die hij ontvangt automatisch een lening is. De eerste vier jaar van zijn studie heeft hij níet hoeven lenen: "Met alleen een basisbeurs voor uitwonenden en een prestatiebeurs kon ik best rondkomen. Lenen was niet noodzakelijk, ik had verder een baantje waar ik genoeg mee verdiende om van rond te komen."

Nu leent hij bij de IB-groep maandelijks het maximale bedrag. Ten minste, tijdelijk: "In verband met vakanties -in de zomer naar Thailand en met de jaarswisseling naar Panama. Daarna ben ik toch wel weer van plan minder te gaan lenen." Leenangst heeft Hugo dus niet. "Je hebt tien jaar om het terug te betalen, dat moet toch gaan lukken; ik heb 't liever iets minder ruim als ik afgestudeerd ben, dan dat ik me nu werkelijk niets kan veroorloven. Ik wil ook wel een beetje leven, hoor." Hugo heeft nu al een schuld staan van zo'n 5500 euro.

Volgens de raming van het ministerie van Onderwijs moet de student het maandelijks doen met 718 euro - het normbedrag van de IB-groep bestaande uit een ouderbijdrage en studiefinanciering. Volgens Hugo is 718 euro meer dan genoeg om rond te komen. "Stel je betaald 300 euro voor je kamer, dan houd je nog 400 over om eten te kopen, uit te gaan en je boeken en kleren te betalen; dat moet toch wel lukken. En zoveel moeite is het ook niet om een baantje ernaast te hebben."

Maar als het aan de plannen van staatssecretaris Rutte ligt, hebben studenten straks geen tijd meer voor bijbaantjes; de bewindsman wil ze zo snel mogelijk laten afstuderen en als ze tijdens hun studie geld nodig hebben dan lenen ze maar, en als ze na vijf jaar niet klaar zijn dan wordt hun collegegeld aanzienlijk verhoogd. Hugo is geen fan van de plannen van Rutte. "Het is niet zo dat het straks alleen duurder wordt om te studeren, het wordt onmogelijk. Welke student kan er nou eventjes 6500 euro op tafel leggen? Het resultaat is dat er straks een hele lading mensen op de markt komt die behoorlijk intelligent is maar even goed geen behoorlijke opleiding heeft afgemaakt."

Hij stelt zichzelf als voorbeeld: "Ik heb eerst vier jaar hbo gedaan voordat ik op de universiteit terecht kwam. De meeste masters duren twee jaar, en voor de masters die een jaar duren is meestal - voor de hbo student - een schakeljaar nodig. Ik kom dus hoe dan ook op zes jaar uit. Al haal ik voor elk tentamen een negen dan ontloop ik die verhoging van het collegegeld nog niet."

Dat de staatssecretaris niet populair is, is duidelijk: "Rutte heeft zelf zeven jaar over zijn studie gedaan. De hypocriet."

JdV