Wetenschap

Hardlopende muizen

Vervreemdende games

De manier waarop Bertolt Brecht het publiek bijna honderd jaar geleden via vervreemdingseffecten in zijn toneelstukken duidelijk maakte dat zij de wereld konden veranderen, kan als inspiratiebron dienen voor makers van computergames die spelers een kritische houding willen bijbrengen. Dat stelt Lies van Roessel in haar masterscriptie Restaging the epic, waarop zij in oktober vorig jaar in Utrecht afstudeerde. Volgens Van Roessel is er veel maatschappelijk debat over de effecten van gewelddadige games op jonge spelers, terwijl ook educatieve spelen breed worden onderzocht. Daarbij vergeleken blijft de vraag hoe spelers kan worden geleerd om kritischer met games om te gaan, sterk onderbelicht. Vorige week kreeg Van Roessel voor haar scriptie de Max van der Kamp Scriptieprijs voor de beste masterscriptie op het terrein van cultuureducatie in Nederland en Vlaanderen. Zij ontving 1000 euro plus een zilveren onderscheiding.

Ik ben rechtshorig

Als je goed gehoord wilt worden, kun je je het beste richten tot het rechteroor. Dat hebben Italiaanse onderzoekers van de Gabrielle d’Annunzio Universiteit door middle van een experiment bewezen. Uit observaties in een drukke discotheek bleek dat 72 procent van de gasten het rechteroor gebruiken om te luisteren. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Naturwissenschaften.

Ook uit eerdere onderzoeken in laboratoria is gebleken dat de meeste mensen het liefste met hun rechteroor luisteren naar verbale aanwijzingen.

Die voorkeur voor een bepaald oor wordt volgens de wetenschappers bepaald in de hersenen en is te vergelijken met links- en rechtshandigheid.