Wetenschap

Body: 
Lacune in wetgeving

Het Nederlandse recht schiet tekort als het gaat om de juridische bescherming van kinderen in niet-traditionele gezinnen. Dat concludeert Machteld Vonk in haar proefschrift Children and their parents. Het gaat dan bijvoorbeeld om stiefkinderen, of kinderen van een draagmoeder of spermadonor. Het gevolg is dat sommige kinderen hierdoor volgens de wet maar één ouder hebben en dat heeft weer gevolgen voor zaken als erfrecht of kinderalimentatie. Vonk introduceert in haar proefschrift het begrip 'procreatieve verantwoordelijkheid'. Daarmee zou je juridisch vast kunnen leggen welke personen allemaal verantwoordelijk (moeten) zijn voor het kind gedurende zijn of haar leven. Dat kunnen behalve de biologische ouders ook 'wensouders' zijn, spermadonoren, duomoeders of draagmoeders.

Leven op mars

Er moet haast wel leven op Mars zijn. Daar zijn een aantal wetenschappers meer dan ooit van overtuigd. Zij hebben oppervlaktes van de rode planeet bestudeerd en leidden uit het sediment af dat er water heeft gestroomd. Het landschap, zo stellen de onderzoekers, lijkt erg op dat van de McMurdo Dry Valley op Antarctica. En omdat de grond daar rijk aan bacteriën is, is dat waarschijnlijk ook op Mars zo. De Marsonderzoekers van het 'National Science Foundation's Long Term Ecological Research Network' gebruiken de streek op Antarctica al dertig jaar als vergelijkend landschap.

Vitamine K

Gezonde kinderen kunnen baat hebben bij het innemen van extra vitamine K; het verbetert waarschijnlijk de botaanmaak. Dat zegt Marieke van Summeren naar aanleiding van haar promotieonderzoek. Zij denkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30 tot 75 microgram vitamine K per dag herzien moet worden. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het verzekeren van een goede bloedstolling. Voor het verbeteren van de botaanmaak en het steviger worden van de botten is wellicht een hogere dosis nodig. Maar om dit zeker te weten is een grootschalig onderzoek nodig. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli. Extra vitamine K is bij pasgeborenen nodig om bloedingen te voorkomen, vooral als ze borstvoeding ontvangen.