wetenschap
Driehoeksnevel
Een van de vele raadselen in het heelal betreft het gewicht van zwarte gaten in snel roterende dubbelsterren. Het zwarte gat in dubbelster M33-X7 in de Driehoeksnevel, het op een na zwaarste stellaire zwarte gat dat wij kennen, heeft bijvoorbeeld een veel groter gewicht dan op grond van de standaardmodellen kan worden verklaard. Volgens de Utrechtse promovenda Selma de Mink moet de oplossing van dit raadsel gezocht worden in de mengprocessen van de gassen in dubbelsterren waarin een zwart gat en een gewone ster met hoge snelheid om elkaar heen draaien. Je zou verwachten dat een ster met een begeleider op relatief korte afstand door de zwaartekracht veel massa en dus gewicht verliest, aldus De Mink. De mengprocessen binnen snel roterende dubbelsterren zijn echter vermoedelijk van dien aard dat zij dat verhinderen. De bevindingen van De Mink worden binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.
UU’ers in Jonge Akademie
Dr. Raymond van Ee (UU) en Dr. Sarah Durston (UMC) zijn twee van de vijf leden van het bestuur van de Jonge Akademie, dat op 1 april is aangetreden. De Jonge Akademie is een zelfstandig platform van jonge toponderzoekers binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Andere leden zijn afkomstig van de Universiteit van Leiden, het Erasmus MC Rotterdam en de Technische Universiteit in Delft. ‘Jong’ zijn is altijd een vereiste: om in aanmerking te komen moet een onderzoeker minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd zijn en beschikken over een brede belangstelling voor de . De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap.
Rooie toet
Dat mensen via de kleur van je gezicht beoordelen hoe gezond je bent, is zo gek nog niet. Onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland hebben geconcludeerd dat er waarheid zit in de volkswijsheid dat een roze teint voor gezond staat en een groene of bleke kleur voor ziekte. Door metingen is allereerst te zien dat de variatie van de huidskleur afhankelijk is van de hoeveelheid bloed en zuurstof in je aderen. Via kleine bloedvaatjes in de huid kan die zuurstof naar buiten komen om zo de huid te helpen met ademen. Mensen die lichamelijk fit zijn, hebben meer van dit soort vaatjes waardoor hun huid makkelijker gaat blozen dan ongezonde, oudere of rokende mensen. Volgens het team onderzoekers heeft de kleur van het bloed ook te maken met de bepaling van gezonde looks. Mensen met een extreem rood gezicht kunnen bijvoorbeeld een te donkere en dus verkeerde kleur bloed hebben. Zij hebben minder zuurstof in het bloed.