Wiskundestudenten veilig thuis

“Het is een heel gedoe geweest”, bevestigt Hogendijk op zijn Utrechtse werkkamer, waar het intussen al weer business as usual is. Het was niet alleen de koude en het gebrek aan eten en drinken op het vliegveld, maar ook de onzekerheid wanneer de terugreis mogelijk zou zijn. Want toen het vliegverkeer op dinsdag werd hervat, kregen de reizigers die op die vluchten hadden geboekt voorrang. Pas dinsdag laat in de middag werd duidelijk dat er voor de gestrande Nederlanders plaats was op een vlucht naar Parijs, die door een bevroren leiding ook nog eens anderhalf uur vertraging opliep.

In de nacht van dinsdag op woensdag landde de groep uiteindelijk veilig in Parijs, waar dankzij de Nederlandse ambassade een touringcar met bestemming Nederland klaar stond. Ook verder is Hogendijk zeer te spreken over de steun die zijn studenten hebben gekregen. Dat zij op stel en sprong nieuwe visa kregen, waardoor zij maandag het vliegveld mochten verlaten, was te danken aan de Iraanse ambassade in Den Haag. In Teheran werden de hongerige studenten vervolgens midden in de nacht door de ambassadeur in zijn residentie ontvangen met een grote hoeveelheid pizza’s.

Afgezien van de vertraagde terugreis is de tiendaagse trip door Iran volgens Hogendijk zeer succesvol geweest. Alleen het wetenschappelijk programma in Yazd werd op 2 januari geannuleerd omdat Irans geestelijk leider, ayatollah Khamenei, daar precies op die dag een grote toespraak hield. “Maar dat was niet zo'n probleem, want het was voor de studenten een unieke kans om Khamenei te horen spreken”, aldus Hogendijk, “en de meesten van hen hebben gretig van die mogelijkheid gebruik gemaakt.”

EH