Woningnood studenten nog lang niet voorbij
Volgens de twee sociaal geografen is in 2015 ‘het Leidsche Rijn Effect’ uitgewerkt. Door het achterblijven van woningbouw in de bestaande stad zullen starters op de woningmarkt binnen Utrecht opnieuw moeilijk woonruimte kunnen vinden. De doorstroming zal daardoor over tien jaar een nog nijpender probleem zijn dan nu, stellen Hooimeijer en Atzema. De hoogleraren verwachten bovendien dat de aantrekkelijkheid van Utrecht als studiestad in de komende jaren zal toenemen door de samenwerking tussen hogeschool en universiteit.
In de bundel ‘Utrecht in 2030’ waarin enkele vooraanstaande leden van de vijftigjarige Utrechtse sociëteit voorspellingen doen voor het jaar 2030, zien de twee in woningbouw op het huidige industrieterrein Lage Weide een oplossing. Wanneer Lage Weide een woongebied van hoogwaardige kwaliteit voor jonge gezinnen wordt, kan in de binnenstad de aandacht verlegd worden naar huisvesting voor studenten en pas afgestudeerden.
Het gebied ten westen van de huidige binnenstad rondom de huidige Jaarbeurs kan dan volgens Atzema en Hoooimeijer moderne huisvesting gaan bieden voor de young, bright and beautiful. Met het nieuwe complex Max aan het Europaplein is daarvoor volgens Atzma en Hooimeijer de eerste aanzet gegeven.
XB