Zeven jaar cel voor Bisschoppenmoord

Body: 
Zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Deze straf krijgt Nigel Q. van de rechtbank in Utrecht voor de moord op de Utrechtse student Ingar Bareno.

Op 27 november vorig jaar stak Q. in studentencomplex De Bisschoppen in De Uithof Bareno dood. Ook is Q. schuldig bevonden aan poging tot doodslag van zijn viendin. De uitspraak komt overeen met de eis van de officier van justitie, twee weken geleden.

Q. was er zo van overtuigd dat zijn vriendin was vreemd gegaan met Bareno, dat hij haar mishandelde tot ze die naam noemde als haar 'minnaar'.

De ruzie tussen Nigel Q. en zijn vriendin over het vermeende overspel liep op 27 november uit de hand. De vriendin vluchtte het huis uit, omdat ze werd mishandeld. Ze belde een bevriend stel om te bemiddelen. Het stel kwam, maar de man was volgens Q. nou juist degene met wie zijn vriendin een affaire had. Op de gang stak Q. zijn vermeende rivaal neer.

Q. beweerde op de zitting, twee weken geleden, dat hij helemaal in de war was, cocaïne had gesnoven en dat hij Bareno een overwachte beweging zag maken. Dat was de reden om toe te steken: "Ik dacht dat hij me wat aan wilde doen'', zei Q. bij de rechter. Volgens ooggetuigen had Bareno, een student chemie, echter geen schijn van kans.

Gedragswetenschappers stelden vast dat Q. aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. De rechtbank nam die rapportage over en stelde vast dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Omdat de kans op herhaling aanwezig is, legde rechtbank ook tbs met dwangverpleging op.

(Bron: AD/UN)