Stel je eens voor: je bent net terug van college, boodschappen doen of een weekend bij je ouders. Eenmaal thuis stap je je kamer binnen en dan zie je het. Je laptop, camera én je dure zonnebril zijn weg. Gestolen. Maar hoe zijn ze binnengekomen? Zat je deur wel op slot? En je raam? Hoe zat het met je balkondeur?

Maak het ze niet te makkelijk
Inbrekers hebben het vaak makkelijker dan je denkt. Ze weten 1001 manieren om in jouw studentenkamer (kot) binnen te komen, maar vaak zijn die niet eens nodig. Helaas doen veel studenten maar al te vaak hun voordeur, kamerdeur, balkondeur of raam niet op slot.

Ook jouw kot is niet veilig
Denk je dat er in jouw kot niet ingebroken wordt? Omdat je bijvoorbeeld drie hoog woont, of altijd de deur achter je dichtdoet. Helaas houdt ook dit de inbrekers niet tegen. Via een fiets, kliko, container of regenpijp klimmen ze ook naar jouw hoge raam of balkon. En met een hard stuk plastic openen inbrekers binnen 10 seconden deuren die niet op slot zaten. Dus ook als je maar heel even weg bent, draai die deur op slot!

Wat kan jij doen?
Gemeente Utrecht heeft een nieuwe campagne in het leven geroepen: Kot op Slot. Zij zijn op zoek gegaan naar de verhalen van Utrechtse studenten waarbij ooit is ingebroken. Ze hoorden hoe makkelijk inbrekers soms binnen konden komen en de grote impact die zo’n inbraak op de slachtoffers kan hebben. Om dit te voorkomen staan op utrecht.nl/kotopslot allerlei tips om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken.