Zondig Universiteitsmuseum

Body: 
Op zaterdag 7 juli openen ‘s avonds de Utrechtse musea om 21.00 uur hun deuren voor een zondig nachtprogramma. Ook het Universiteitsmuseum en Sonneborgh zijn met een ‘zonde’ vertegenwoordigd.

Hoogmoed, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede, gemakzucht... Al bijna 2000 jaar zijn de zeven hoofdzonden een begrip, maar daar begint nu de klad in te komen. De BBC deed hier in 2004 onderzoek naar, en wat bleek: de hedendaagse mens beoordeelt de oorspronkelijke zonden als achterhaald, maar ziet wel 'nieuwe' zonden opduiken, zoals wreedheid, egoïsme en overspel.


Toch blijven de zeven hoofdzonden fascineren, juist omdat ze een eeuwenoud, universeel verhaal vertellen. Van normen en waarden, van schuld, boete en reiniging. De Utrechtse musea willen daar niet voor weglopen, maar juist de confrontatie aangaan, via een expositie, een performance, een woedelounge of een ‘biechterette’. Met een darkroom in elk museum.

En met een extra (nieuwe) zonde: in Sonnenborgh museum & sterrenwacht doet ‘idolaterie’ dienst als achtste hoofdzonde. In het Universiteitsmuseum draait het deze nacht om de gulzigheid. Met Johannes van Dam over de kroket en performancekunstenaar Fredie Beckmans die worstelt met zondige worsten.

De overige deelnemende musea zijn het Aboriginal Art Museum, het Centraal Museum, Geldmuseum, Catharijneconvent, Van Speelklok tot Pierement en het Spoorwegmuseum. De Museumnacht is georganiseerd in het kader van de Zevende Hemel, een samenwerkingsproject tussen deze Utrechtse instellingen.

Onlangs deelde de organisatie van de Museumnacht al duizenden vuilniszakken uit in het Museumkwartier en op het IBB-complex, om de aandacht te vestigen op deze activiteit. De 'zondezakken' waren bedrukt met gedichten, onder andere van Ingmar Heytze.

AH

Op 7 juli, van 21.00 tot 02.00 uur
Voorverkoop € 13,- / € 7,- `(studentenpas, CJP, Museumkaart, BIJcard en U-pas). Avondkassa: € 15,- of € 10,-
Meer informatie op www.culturelezondagen.nl