Het Zuid-Afrikaanse ‘Bongani Koor Utrecht’ zoekt zangers en zangeressen, die een uitdaging aan willen gaan. Het koor bestaat inmiddels twee maanden en telt zestien leden. Alle stempartijen kunnen versterking gebruiken. Daarom organiseert het koor op maandag 19 november een kennismakingsworkshop vanaf 19.30 uur in Buurthuis De Nieuwe Jutter aan de Amerhof 66 in de Utrechtse Rivierenwijk.

Bongani Koor
Het idee voor het ‘Bongani Koor’ ontstond in februari van dit jaar, toen de Zuid-Afrikaanse componist en dirigent Bongani Magatyana uit Kaapstad vijf dagen lang een workshop Zuid-Afrikaanse koormuziek gaf in Utrecht. Drie Utrechtse deelnemers raakten zo geïnspireerd dat ze meer wilden. Een koor werd geboren. Het draagt de naam van hun inspirator: ‘Bongani’, dat ‘Wees dankbaar’ betekent en staat onder leiding van Froukelien IJntema. Zij was eind jaren tachtig mede-oprichter van een Zuid-Afrikaans strijdliederenkoor in Nederland en was sindsdien regelmatig in Zuid-Afrika te vinden. Na afgestudeerd te zijn als koordirigent ziet ze het als de ultieme uitdaging haar liefde voor het land en de muziek in haar koor te verenigen. 

“Het is echt een muzikale en motorische uitdaging om die muziek letterlijk goed onder de knie te krijgen”, aldus een conservatorium-geschoolde musicus.
 

Uitdaging in muziek, ritmes en bewegingen
Het koor heeft ambities. Hoewel er veel Zuid-Afrikaanse liedjes met voor- en nazang zijn die heerlijk weg zingen en harmonisch prachtig klinken, zoekt het ‘Bongani koor’ het meer in het ‘echte’ werk: ritmisch complex met stemmen die tegen elkaar opbieden in talen met ‘clicks’, die ons niet vertrouwd zijn. De muziek is onlosmakelijk verbonden met bewegingen die het basale ritme van het lied aangeven en de inhoud van de tekst ondersteunen. Alles draait om het samen ervaren van de aanstekelijke ‘spirit’ van de muziek. Vooral voor mannen is deze muziek een feest, omdat zij vaak een glansrol krijgen. 

Het ‘Bongani Koor’ zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die goed bij stem zijn, makkelijk bewegen vanuit een goed ontwikkeld ritmegevoel en die niet bang zijn voor ‘vreemde’ talen of het nemen van een solorol. 

Kennismakingsworkshop  

Op maandag 19 november heb jij de unieke kans om kennis te maken met het Bongani Koor en de Zuid-Afrikaanse koormuziek in buurthuis ‘De Nieuwe Jutter’. Vanaf 19.30 uur en je welkom en mag jij je twee uur lang begeven in Zuid-Afrikaanse sferen. Kijk op www.bongani.nl of op de Facebookpagina van het Bongani Koor voor meer details.