Zweefpakket
Over genieten en overgeven
Zweefvliegen voor beginners
Het is een frisse, winderige zaterdagmorgen in april en grote witte en grijze wolken waaien in stevig tempo over het nog bijna lege vliegveld bij Hollandse Rading, zo'n dertien kilometer van Utrecht. Geen goede dag om de lucht in te gaan, zou een leek denken, maar in het clubgebouw van de GOZC wordt daar duidelijk anders over gedacht. Zeker zo'n twintig mensen - voornamelijk mannen - drinken koffie, praten over vliegtuigen en kijken af en toe met getraind oog naar buiten, wachtend tot het weer een beetje bijtrekt en de vliegtuigen het veld op gereden kunnen worden.
"Zweefvliegen is een mooie sport met veel kanten", vertelt Hans Cuppen, penningmeester van de GOZC. "Het is een mengeling van kunst en techniek. Je hebt hier met het onderhoud van de vliegtuigen te maken, met exacte theorie en het weer. Maar als je vliegt, is het vooral heel mooi. Je kunt vanaf hier dan bijvoorbeeld de kust zien, dat is prachtig."
Tien man
De Gooise Zweefvliegclub (GOZC) benaderde vorig jaar sportcentrum Olympos voor een samenwerking. Cuppen - zelf ooit tijdens zijn studententijd begonnen met deze vliegsport - nam het voortouw. "We wilden structureel wat aan ledenwerving doen. We zitten vlakbij Utrecht, zo'n grote studentenstad, en daar werd het nog niet aangeboden." Er werd overleg gepleegd met sportcentrum Olympos en vanaf dit voorjaar kunnen studenten en medewerkers van de UU zweefvliegen.
En dat is niet zomaar even een uurtje naar Hollandse Rading, een vliegtuigje instappen en gaan, blijkt deze ochtend. Dit weten ook de leden Johan Grauss (22), vierdejaars student rechten en Charlotte Fijnaut (19), studente Nederlands uit Utrecht. "Het kost veel tijd, het is veel meer dan vliegen alleen, het is ook een heel sociaal gebeuren. Maar er is hier een leuke sfeer en voor mij is het ontspanning", vertelt Charlotte. "Het is ook een echte teamsport. Je hebt minimaal zes man nodig, maar met tien man loopt het lekker. Daarbij moet je echt op elkaar kunnen vertrouwen, maar dat gaat heel goed hier", vult Johan aan.
De twee studenten vliegen beiden al sinds hun middelbare schooltijd en zijn in staat in hun eentje een zweefvliegtuig te besturen. Dat de sport niet de goedkoopste is, weerhoudt de studenten niet. "Het is het heel erg waard. Je krijgt er ook veel zelfvertrouwen door. Je zit in je eentje in de lucht en moet daar zelf alle beslisingen - snel - maken, daar heb ik veel van geleerd", vertelt Charlotte. Johan: "De drempel om lid te worden is misschien wel hoog, maar als je een paar keer mee hebt gevlogen ben je wel verkocht."
Levensgevaarlijk
Inmiddels is er flink wat blauwe lucht tussen de wolken te zien en zijn er volgens de kenners 'wolkenstraten' ontstaan. Onder deze brede banen wolken kan goed gezweefd worden doordat er de juiste thermiek ofwel verticale luchtstroom is. Omdat er een flinke wind staat, worden er vandaag sleepstarts gemaakt. Daarbij wordt het zweefvliegtuigje achter een gemotoriseerd vliegtuigje de lucht in getrokken en op zo'n zeven à achthonderd meter losgelaten. Onder iets rustiger omstandigheden kunnen de vliegtuigjes de lucht in worden getrokken door kabels op katrollen die op een soort klein vrachtautootje zitten.
Aan de rand van het vliegveld staat naast twee vliegtuigjes van de GOZC, een rood-wit geblokte bus, de zogenaamde torenbus van de club. Op de zijkant is met krijt getekend in welke richtingen vandaag gestart en geland moet worden. In de bus zit beurtelings een ander lid van de club achter een laptopje waarop netjes bijgehouden wordt hoe laat er wordt opgestegen en geland. "Elke vlucht wordt geregistreerd", vertelt Cuppen.
Dan is het de beurt aan deze verslaggever om voorin het tweepersoons zweefvliegtuigje plaats te nemen. Maar niet alvorens een parachute omgehangen te krijgen. "Het is een heel gereguleerde en veilige sport, zolang je je maar realiseert dat het levensgevaarlijk kan zijn en dus daarnaar handelt", stelt Cuppen gerust. Voordat de doorzichtige plastic kap dichtgaat krijg ik nog gauw een papieren zakje toegestopt ("Iedereen kan luchtziek worden") en met instructeur Rob op de plek achter me, wordt vanuit de torenbus aan het gemotoriseerde vliegtuigje voor ons het startsein gegeven.
Stil
Binnen een paar tellen zijn we van de grond en is al snel de hele omgeving goed te overzien. Op de tellertjes voor de passagiersstoel is de hoogte en de snelheid van het vliegtuigje goed te volgen. Met wat horten en stoten stijgt het vliegtuig verder. Af en toe zakken we ineens flink, wat in mijn buik goed te voelen is. "Het is nu wat wilder omdat het vrij hard waait, maar straks is dat voorbij als we los zijn", licht de instructeur toe. Terwijl mijn lichaam zich met trillende benen en omdraaiende maag een beetje begint te verzetten, genieten we tegelijkertijd van een prachtig uitzicht. Na een paar minuten laat het gemotoriseerde vliegtuig ons op zevenhonderd meter hoogte los. Het zweefvliegtuigje zweeft en het is heel stil. Af een toe is er een hard gepiep te horen, doordat we stijgen door thermiek, legt de instructeur uit.
De instructeur heeft tijdens het vliegen tijd om wat highlights aan te wijzen: "Daar kun je Utrecht zien, De Uithof, Amsterdam en zie je de lintbebouwing in de omgeving?" Het uitzicht is inderdaad prachtig. De zon glinstert oogverblindend op de Loosdrechtse Plassen. Maar helaas neemt mijn misselijkheid toe en na zo'n vijftien minuten ons overgegeven te hebben aan de wind, draaien we terug richting het vliegveld. De instructeur weet het zweefvliegtuig rustig en geleidelijk te laten landen. Het papieren zakje was niet voor niets, maar de zweefvliegers vangen me allemaal bemoedigend op: "Er zijn zelfs leden die dit nog hebben; het is gewoon een kwestie van wennen."
KADER
Studenten en medewerkers van de UU die lid zijn van Olympos, kunnen dit voorjaar kennismaken met het zweefvliegen bij de GOZC op vrijdagmiddag 21 april, 5 mei en 26 mei. Dit bestaat uit een rondleiding op de club, informatie en een proefles. Een lierstart kost 30 euro en een sleepstart 55. Bij interesse kan worden bijbetaald tot 90 euro voor een Olympos kennismakingspakket, dat bestaat uit twee lierstarts en een sleepstart. Wie lid wordt (kosten 65 euro per maand) krijgt 50 euro van het kennismakingspakket retour en kan later ook een vlucht maken op een professionele 737 vluchtsimulator. Voor meer info zie www.olympos.nl en www.gozc.nl.