Zwemmende zusjes

Nienke: "Het zwemmen is moeilijk te combineren met m'n studiediergeneeskunde, maar tot nu toe lukt het nog wel redelijk." OokSuze vindt de combinatie sport/studie niet gemakkelijk. De jongstevan de zusjes stapte onlangs zelf uit de selectie van de zwembond.Ze werd door de bond voor de keus gesteld zwemmen of studeren."Vorig jaar deed ik m'n studie ernaast, ik heb toen ook een vaklaten vallen van het eerste jaar, maar ik heb nu voor m'n studiegekozen. Ik zwem nog steeds wel, maar het wordt wel minder", aldusSuze die met 28,66 seconden het Nederlands record op de 50 meterrugslag in haar bezit heeft. Het wedstrijdzwemmen heeft ze nietopgegeven, maar ze gaat er niet van uit dat ze nog deelneemt aaneen toernooi, "Nou ja, stel dat ik een limiet zwem en ik heb eenrustige periode, waarin ik kan trainen dan kan ik altijd zeggen,'ik doe mee', maar dat denk ik in principe niet."

Nienke werd onlangs vijfde op haar favoriete nummer, de 50 meterschoolslag, op het Europees Kampioenschap in Sheffield. Ze nam daarook deel aan de 100 meter schoolslag, de 4 x 50 meter estafettevrije slag en ze zwom de series van de 4 x 50 meter estafettewisselslag.

De Olympische Spelen, dat is het mooiste evenement waaraan eensporter kan deelnemen, maar Nienke kijkt nog niet zo ver vooruit."Ik wacht eerst af hoe 't gaat in april tijdens het WK in HongKong. Ik denk dat ik na de zomer meer weet over de OlympischeSpelen, en dan moet ik bekijken of ik er misschien een jaartussenuit ga met m'n studie.

Suze houdt zich niet bezig met een mogelijke deelname aan deOlympische Spelen. "Ik ga in ieder geval niet voor de Spelentrainen, tenminste op dit moment niet. Ik vind het gewoon leuk omnog te zwemmen, maar dan kleine wedstrijden, geen EK's endergelijke."

Ze had het een tijdje geleden trouwens helemaal gehad mettrainen. "Ik ben een half jaar gestopt en nu begin ik weer. Ik heber nu wel weer lol in. Maar het wordt zo'n verplichting als je elkedag moet trainen. Nienke zwemt nog elke avond en ook op de meesteochtenden is ze in het water te vinden. De ene dag ligt het accentop duurzwemmen en dan weer wordt er getraind op sprint.

Om in vorm te komen wordt er in de periode voorafgaand aan eenwedstrijd hard getraind. Twee weken voordat de wedstrijd begintwordt de trainingsintensiteit steeds minder en worden de trainingenspecifieker. "Dan werk je vooral aan jouw afstanden en jouw slag.In de week voor dewedstrijd doe je eigenlijk helemaal niets meer,je zwemt dan een beetje los, soms een sprintje en daarna ga jealweer uit het water", aldus Nienke. De opzet van zo'n training isdat de zwemmers helemaal uitgerust zijn en dat het lichaam zoveelenergie kan opbouwen dat je dat er allemaal in één keeruit kan gooien tijdens de wedstrijd. Dan zijn de zwemmers'getapert', oftewel in een optimale vorm gebracht. Nienke kan haarticket voor Sydney verdienen als ze op de WK de limiet zwemt. Maarzegt ze: "Als ik naar Olympische Spelen zou mogen, dan zou 't meerzijn om het een keer mee te maken. Ik denk niet dat ik eenmedaillekandidaat ben."

Hugo Kamperman